Parna kupka za blistavo lice - ritual koji ne izumire

Parenje lica, ritual naših mama i baka, uključuje uranjanje lica u oblak tople pare dok nekoliko minuta, prisutni u trenutku, sjedimo i dišemo. Dugo je smatrano homeopatskom terapijom za čišćenje pora i omekšavanje kože, a u kozmetičkim i dermatološkim centrima koristi se i danas. Ova metoda donosi više od zdravog i blistavog tena. Jednako kao i kupka, njeguje kožu, ali i psihičko i fizičko zdravlje (odlična je protiv prehlade, kašlja, hunjavice i sinusitisa)...

Parenje lica dubinski čisti kožu. „Parenje lica otvara i čisti pore, uklanja mitesere i mrtve stanice, popravlja cirkulaciju, pomaže kod akni i problematičnog tena“, kaže dermatolog Dinko Kaliterna. Pojašnjava da je čista koža ljepša i bolje funkcionira, a ono što nanosimo na pročišćenu kožu djeluje puno bolje.

„Bilo koja krema, tretman ili maska ima bolji efekt zbog pojačane cirkulacije te lakše prodire kroz kožu jer su pore proširene“, kaže dr. Kaliterna i savjetuje da ovaj mini kozmetički ritual primjenjujemo najviše dva puta mjesečno. Međutim, ne preporučuje ga osobama koje su sklone crvenilu lica, imaju brojne kapilare ili pate od rozaceje.

Prirodnu, biljnu kupelj prema tipu kože lica vrlo je jednostavno napraviti. Zagrijte 5 - 6 šalica destilirane, filtrirane vode ili kišnice, savjetuje fitoaromaterapeutkinja Vesna Genc pojašnjavajući da je voda iz slavine puna klora koji dodatno isušuje kožu lica pa ju je bolje izbjegavati. U kipuću vodu, prije nego što je ulijte u keramičku zdjelu ili drugu posudu koja će što dulje zadržati toplinu, dodajte mješavinu suhog i/li svježeg bilja. Ostavite nekoliko minuta da se bilje namoči, a tekućina lagano ohladi (za detaljan postupak i odabir bilja vidi okvir).

Za to vrijeme temeljito očistite lice od šminke i nečistoća. Pri ruci imajte jedan veliki ručnik kojim ćete napraviti „šator“ u kojem će prebivati vruća zdjela i vaše lice, udaljeno od izvora pare otprilike 30 cm, da se ne opečete. U ovoj mini sauni ostanite 5 - 10 minuta, a u slučaju bilo kakve nelagode odmah prekinite. Nakon tretmana lice ispljuskajte hladnom vodom, odolite istiskivanju mitesera i prištića te, prema potrebi, napravite nježan piling i nanesite prirodnu njegujuću kremu ili masku.

Aromaterapijske kupke - kako pripremiti kupku s eteričnim uljima

Biljne esencije za parenje lica prema tipu kože

Magnezijeva kupka - nadoknadite minerale i očistite kožu

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci