Lavanda u kozmetici

Losioni i ulja na bazi lavande čine kožu mekom i elastičnom, a šamponi jačaju korijen kose, smiruju vlasište i smanjuje izlučivanje sebuma

Bake su nam često savjetovale da vrećicu s mirisnim sušenim ljubičastim cvjetovima pohranimo u ormar kako bismo sačuvali garderobu od moljaca. A danas su lavanda i lavandino eterično ulje veoma traženi proizvodi u farmaceutskoj industriji, kozmetici i  kulinarstvu.

Stari su Rimljani dobro poznavali blagodati lavande, a najjednostavnija primjena su bile kupke u cvjetovima lavande. Francuzi su je stoljećima upotrebljavali kao mirisni ekstrakt u sapunima i parfemima. Danas se koristi u proizvodima namijenjenima masnoj koži sklonoj aknama te dermatitisu i psorijazi.

Losioni i ulja na bazi lavande čine kožu mekom i elastičnom, a šamponi jačaju korijen kose, smiruju vlasište i smanjuje izlučivanje sebuma.
Različite vrste lavande imaju različita djelovanja pa pojedine djeluju umirujuće i antioksidacijski, a primjerice španjolska lavanda, koja je inače otrovna, koristi se u proizvodima za smanjenje strija.

Lavanda je i odličan antiseptik te pomaže kod manjih rana, opekotina i uboda insekata. Ako pretjerate sa sunčanjem ili vas ubode komarac, kožu premažite pripravkom od 100 ml jestivog biljnog ulja u koje ste dodali 20 kapi eteričnog ulja lavande. Također potiče epitelizaciju tkiva pa će rana brže zarasti, a ne peče kao alkohol pa je idealan za djecu.

Miris lavande pomaže kod nesanice jer opušta i smiruje, a time poboljšava i san. Od davnina se kupka od lavande koristila za umirenje te su joj pripisivali meditativna svojstva. Imate li poteškoća kod tonjenja u san, kapnite jednu kap eteričnog ulja pod jastuk ili uz uzglavlje stavite grančicu lavande. U aromaterapiji se također koristi za ublažavanje glavobolje, kod stresa, za jačanje imuniteta te protiv visokog krvnog tlaka.

 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci