Kupke - drevni recept za lijepu kožu i psihičko zdravlje

Ugodne, opuštajuće, mirisne, iscjeljujuće... Kupke su od davnina oaza u kojoj carujemo u samoći, u kojoj se opuštamo, pružajući tijelu prijeko potrebnu ugodu, ali i zdravlje. Upotpunite ovaj ritual savjetima koji kupke podižu na novu razinu

Postoji razlog zašto su stari Rimljani gradili monumentalne kupelji diljem Europe. Osim što su bile hedonistički znak opuštanja, bile su prva holistička terapija za cijelo tijelo. Još od drevnih vremena znalo se da namakanje u vodi ispunjenoj mineralima, biljnim i drugim ljekovitim sastojcima djeluje blagotvorno.

Zasigurno su najpoznatije Kleopatrine raskošne kupke od mlijeka. Legenda kaže da se mlijeko za egipatsku kraljicu dobivalo od 700 magarica, koje je koristila za svakodnevne rituale kojima je svoju kožu održavala mekom i lijepom.

Štit od toksina

Tisuće godina poslije moderna znanost podupire vjerovanja iz drevne povijesti da ono što upijemo kroz kožu direktno utječe na našu dobrobit. To kupke čini važnim dijelom brige za zdravlje i ljepotu. Medicinski je dokazano kako blagotvorni sastojci iz vode u organizam ulaze kroz kožu u procesu koji se zove transdermalna apsorpcija.

Prema tome, koža nije puki omotač koji djeluje samo kao fizička barijera od vanjskoga svijeta, nego obavlja brojne funkcije. Ima izuzetnu sposobnost apsorbiranja elemenata i dostavljanja nutrijenata krvnom sustavu, kao i sposobnost zadržavanja vode i vlage unutar sebe, dok bacile i toksine drži na sigurnoj udaljenosti od imunosnog sustava.

Ona je, usto, i detoksikacijski organ - putem kože tijelo eliminira toksine kad su ostali detoksikacijski organi (crijeva, jetra, bubrezi...) preopterećeni. Koža, dakle, djeluje obostrano. Da biste to bolje percipirali, zamislite gusto pletenu vunenu tkaninu. Iz daljine se može činiti nepropusna, ali se izbliza vidi njezina poroznost. Istu poroznu prirodu ima i koža. Milijuni sićušnih otvora, ne samo što dopuštaju znoju i ostalim toksinima da napuste organizam nego djeluju i u suprotnome smjeru – upijaju molekule u tijelo pa one prelaze u limfni i krvožilni sustav.

Mnogo bolje psihičko stanje

To bi trebao biti važan razlog da kupke postanu dio naše svakodnevice, ali danas uglavnom odabiremo bržu varijantu – tuširanje. Teško nam je pronaći slobodno vrijeme za svakodnevno namakanje u kadi, ako je uopće i imamo. Ali, psiholog Neil Morris, s britanskog Sveučilišta u Wolverhamptonu, ističe da bismo upravo zato trebali češće pribjegavati kupkama.

Prema njegovom istraživanju, 80 ispitanika koji su se svakodnevno kupali tijekom 40 dana radikalno su popravili svoje opće psihičko stanje. Mnogo manje su ih morili pesimistični osjećaji o budućnosti, a pojačale su im se hedonističke emocije, odnosno unutarnji osjećaji ugode. Morris pojašnjava da je to zato što kupka ljudima daje priliku da zastanu na nekoliko minuta, opuste se ili se, u procesu refleksije, zagledaju u sebe.

Kupka je odlična kombinacija osamljenosti, dokolice, smirenosti i ugode koje nam nijedno tuširanje neće pružiti. Tuširanje služi za osvježenje i vraćanje izgubljene energije, a kupka nas, s druge strane, vraća našim mislima, istodobno hraneći naše tijelo blagotvornim nutrijentima. Koju god odabrali, mineralnu, biljnu ili aromaterapijsku, poslužit će kao najbolji tretman za hladnom klimom promrzlo tijelo i za ugodan odmak od svakodnevice.

Osnovni savjeti za kupanje

  • Budući da će sve ono u što uronite svoje tijelo završiti u vašem organizmu, izbjegavajte kemijske sastojke te koristite prirodne i organske preparate za kupanje. Možete se poslužiti i namirnicama iz vlastite kuhinje poput sode bikarbone, zelenoga čaja, meda, zobi, korijena đumbira, limuna i mlijeka. Koristite li začinsko bilje, čajeve ili druge sitnije namirnice, smiješajte ih u platnenu vrećicu pa je uronite u kupku da se ne bi, s otjecanjem vode, začepio odvod.
  • Temperatura vode za kupku treba biti jednaka ili slična temperaturi tijela, 37 - 38 °C, najviše 42 °C. Ovakve tople kupke odlične su za poboljšanje cirkulacije, detoksikaciju, opuštanje i umirenje živčanog sustava. Također, prema Sebastianu Kneippu, začetniku vodene terapije, pomažu kod smetnji sa spavanjem, artroze kralježnice i zglobova te učinkovito djeluju protiv gripe i zimice jer potiču znojenje. Ako imate niski krvni tlak, budite oprezni jer topla kupka može dodatno sniziti tlak, a ako imate srčanih tegoba, tople kupke mogu uzrokovati zatajenje srca.
  • U kadu uđite tek kad se potpuno napuni vodom, tako da vam voda dopire do vrata, odnosno da vam voda prekrije ramena. Namjestite se što udobnije i ostanite u kupki 10 - 20 minuta. Po završetku, prema savjetu Kneippa, kupku završite kratkim polijevanjem ili tuširanjem hladnom vodom.
  • Nakon kupke idealno bi bilo zavući se u postelju te piti puno tekućine. U toploj, a osobito vrućoj kupki izgubi se puno vode zbog pojačanog znojenja. Stoga, da ne biste dehidrirali, pobrinite se da nakon uživanja u namakanju dodatnim unosom tekućine dobro hidrirate tijelo, tako ćete potaknuti izlučivanje toksina, produljiti opuštajući užitak i izbjeći glavobolju.

Aromaterapijske kupke - kako pripremiti kupku s eteričnim uljima

Parna kupka za blistavo lice - ritual koji ne izumire

Biljne esencije za parenje lica prema tipu kože

Magnezijeva kupka - nadoknadite minerale i očistite kožu

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci