Kako napraviti ulje od avokada?

Ako kokosovo ulje nije za vas, možda vam ovo domaće ulje avokada više odgovara. Koristeći samo nekoliko zrelih (ili prezrelih) avokada i malo strpljenja, dobit ćete malo 'zelenog zlata' za sve vaše potrebe. Bilo za kuhanje ili za ljepotu. To je i savršen način da spasite prezreli avokado!

Prednosti ulja od avokada

Ulje avokada je prepuno zdravih masti i antioksidansa. Evo samo nekih od zdravstvenih blagodati ulja avokada.

  • Ulje je bogato oleinskom kiselinom, super zdravom masnoćom - Zapravo se od njega sastoji 70 posto ulja avokada. Oleinska kiselina je mononezasićena omega-9 masna kiselina, izvrsna za zdravlje srca, a možda čak i korisna za jačanje pamćenja.
  • Povećava razinu "dobrog" HDL kolesterola, istovremeno smanjujući "loš" LDL kolesterol i krvni tlak, što je izvrsno za zdravlje srca.
  • Prepuno je antioksidansa - koji pomažu u borbi protiv oksidacije u tijelu i štete koju uzrokuju slobodni radikali. To zauzvrat smanjuje rizik od nekoliko kroničnih bolesti (tj. bolesti srca, dijabetesa i drugih stanja na temelju upale). Avokado je također dobar izvor luteina, antioksidansa sjajnog za zdravlje očiju!
  • Korisno za kožu - zbog masnih kiselina ulje avokada može se koristiti za pospješivanje zacjeljivanja rana, vlaženje kože i ima protuupalna svojstva za ublažavanje stanja poput psorijaze i ekcema. Isto se može reći i za njegovu upotrebu na vlasištu - smanjuje suhu, perutavu kožu.
  • Može vam pomoći poboljšati apsorpciju hranjivih sastojaka - Nekoliko hranjivih sastojaka treba kombinirati s mašću da bi se apsorbirale. Ulje avokada sjajan je primjer masti koja će vam značajno povećati brzinu apsorpcije.

Recept za ulje od avokada

Sastojci:

10 avokada, srednjih

Ova količina avokada daje oko 2/3 šalice ulja avokada.

Postupak pripreme:

Korak 1: Pripremite pastu od avokada

Prvo zgnječite avokado u glatku pastu. Za to možete upotrijebiti ručnu drobilicu, vilicu ili blender / procesor hrane *.

Nakon što je propasirate, rasporedite pastu od avokada u tankom sloju preko pladnja obloženog papirom za pečenje ili slične površine. Nastojte da sloj ostane ispod debljine 1,5 centimetra. Ako je potrebno, upotrijebite više pladnjeva.

Korak 2: Osušite pastu

Ostavite da se pasta od avokada prirodno osuši ** u dobro prozračenom prostoru (daleko od izravnog sunčevog svjetla) nekoliko dana (4-5). Vrijeme koje je potrebno može se razlikovati ovisno o klimi / vremenu u kojem živite.

Jednom kada primijetite da je vrh vaše paste od avokada znatno poprimio smeđu boju, tada je dobro promiješajte i ponovno rasporedite u tanki sloj. To ćete morati učiniti nekoliko puta (najmanje 2 puta dnevno - obično ujutro i navečer).

Nastavite to raditi dok ne dobijete jako tamno smeđu pastu. Ako je vaša pasta bila pomalo gruba, poput moje, možda još uvijek imate nekoliko zelenih dijelova. Ako je bila super glatka, vjerojatno je cijela pasta sada smeđa. ***

Korak 3: Iscijedite ulje avokada

Stavite pastu od avokada u vrećicu za izradu mlijeka od orašastih plodova, krpu od muslina ili sličan materijal. Sada ulje možete istisnuti ručno u posudu ili ga ostaviti da se prirodno ocijedi, iscijedivši ga dodatno na kraju postupka kako biste dobili zadnji dio ulja.

Ako iz bilo kojeg razloga u ulju postoje "komadići", slobodno ga još jednom procijedite kad ga dekantirate u steriliziranu staklenu posudu.

Kako čuvati

Avokadovo ulje stabilno je na policama i trebalo bi trajati nekoliko mjeseci (moguće čak i do godinu dana) kad se čuva u hermetički zatvorenoj posudi daleko od izravne topline i sunčeve svjetlosti.

Ulje možete čuvati i u hladnjaku kako biste mu produžili vijek trajanja, čak i za nekoliko mjeseci.

Bilješke

* Ovaj sam put koristila ručnu drobilicu za dobivanje paste od avokada. Glatka pasta iz aparata može postići nešto bolje rezultate zbog ravnomjernijeg sušenja.

** Možete ubrzati postupak sušenja pomoću dehidratora. Ipak, držite temperaturu ispod 40°C kako bi ulje ostalo ekstra djevičansko.

*** Neki ljudi čekaju dok se pasta gotovo potpuno ne osuši, ali ako to učinite, tada će vam biti nevjerojatno teško izvući ulje. Dobar način da znate je li spremna je pogledati žlicu kad miješate pastu; prvih nekoliko puta kada pomiješate smjesu, pasta će ostati na žlici. Međutim, kad bude spremno, primijetit ćete da se pasta više ne lijepi za žlicu. Umjesto toga, izgledat će pomalo masno.

Izvor: alphafoodie.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci