Kako (i zašto) napraviti vlastiti parfem

Mirisi snažno djeluju na naše emocije. Oživljavaju stara sjećanja, brzo stvaraju asocijacije i mogu nas učiniti sretnima ili sjetnima. Kreirajte svoj miris od prirodnih sastojaka kako biste pobudili dobro raspoloženje

Miris moje bake

Mirisi nas prate cijeli život. Pomoću njih možemo se sjetiti brojnih situacija. Oni nas u trenu mogu odvesti na fantastično putovanje u prošlost i pobuditi davno zaboravljene emocije. Iako se svi možemo složiti da su neki mirisi ugodni, a drugi neugodni, svatko ima drukčiju predodžbu vezanu uz određen miris. Kao što se kaže da nitko nikada nije pročitao istu knjigu, tako se može reći i da nitko nikada nije osjetio isti miris.

Osobno volim miris lipe, koji me još od djetinjstva podsjeća na prvu ljubav. Svako proljeće, kada lipe procvjetaju, osjećam se razdragano. No ne pamtimo prema mirisu samo situacije nego i osobe. Moja je baka uvijek mirisala na domaći sapun i dunje. To je bio njezin „zapis“, koji je u meni budio osjećaj sigurnosti i prihvaćenosti. Da mogu naći parfem koji nalikuje tim mirisima, priznajem, ne bih žalila novca.   

Cjelokupna industrija parfema zapravo ne radi ništa drugo nego oponaša i intenzivira mirise koji će u nama pobuditi ugodne asocijacije i stanja. Neki su parfemi pun pogodak i „sjedaju“ nam na prvu, no mnogi nas odbijaju. Upravo se zbog toga u mnogima od nas i javila potreba da eksperimentiraju s izradom vlastitih parfema koji su prirodni i najčešće na tragu naših pozitivnih stanja i emocija, u koje su utkane priče o prvoj ljubavi, sigurnosti, pothvatima, snovima i željama.    

Njušne stanice

Disanje je glavni razlog zašto su mirisi toliko prisutni u našem životu. Sa svakim udisajem do našeg nosa putuju i molekule raznih mirisa koje iz naše okoline hlape u zrak. Te se molekule zalijepe za sluz nosne šupljine u kojoj se nalaze njušne stanice. Jednu dio tih stanica čine njušne dlačice, a drugi dio živčana vlakna, koja se pružaju do kosti lubanje i tzv. olfaktornog bulbusa.

Iz njega signali iz nosa odlaze u mozak, gdje se obrađuju na nekoliko razina, od kojih je najvažnije ono što se događa u amigdali i hipokampusu. Amigdala je spremište emocionalnog pamćenja i strasti, a hipokampus je zadužen za utiskivanje informacija u dugoročno pamćenje, a ta dva dijela mozga, među ostalim, povezuje upravo - miris. Rezultati istraživanja Olfaction and Memory s američkog Macalester Collegea dokazuju da ako osjetimo miris s kojim nismo ni na koji način povezani, brzo ga zaboravljamo.

No ako je miris povezan uz neku važnu situaciju, hipokampus će ga pospremiti, a amigdala mu pripisati odgovarajuću emociju. Idući put kada osjetimo taj miris koji je već sačuvan u našem mozgu, vrlo brzo javit će se mentalne slike i osjećaji. Dakle, ako volimo određene mirise, zacijelo uz njih vežemo neke lijepe trenutke iz prošlosti, čak i ako toga isprva nismo svjesni.

Zašto vlastiti parfem?

Budući da nam je sada poznat put mirisa i kako on utječe na emocije, bilo bi dobro razmisliti o izradi vlastitog parfema koji bi, osim što bi bio prirodan, mogao izravno utjecati na naše raspoloženje i zdravlje. To možemo postići samo uz prirodne mirise koji se dobivaju isključivo iz prirodnih sastojaka, poput baznih i eteričnih ulja, macerata mirisnih biljaka, smola, tinktura i sl.

Glavni saveznici u ovoj priči ipak su eterična ulja koja, osim ugodna mirisa, mogu zbog specifičnih sastojaka dodatno pobuditi pozitivne emocije i optimizam. Većina eteričnih ulja ima snažno protuupalno djelovanje pa se korištenjem takvih parfema može na tijelo djelovati na više razina.

Primjerice, citrusni parfem s većom količinom eteričnog ulja naranče, limuna i grejpa utjecat će na prohodnost dišnih putova i pomoći će kod prehlade, a istodobno će djelovati stimulirajuće na emocije i maksimalno nam razbuditi sva osjetila. Industrijski parfemi nikada ne mogu pružiti sve te blagodati jer su njihovi sastojci uglavnom sintetičkog podrijetla.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci