Izradite prirodne sapunčiće za Božić

Lijepe, mirisne i prirodne darove nije teško napraviti, a osobu kojoj ih darujete razveselit ćete više od ijedne kupljene stvari. Kako ih osmisliti i pripremiti pokazala nam je aromaterapeutkinja Mary Novosel. Neka ovoga prosinca i vaš dom bude mirisna radionica božićnih darova

Sapuni

200 grama bio (baby) sapuna ili sapunske baze
150 ml hidrolata ili vode
2 žlice limunova soka
1 žlica bijele gline (za bijeli sapun)
2 žlice usitnjenog bilja poput kamilice, lavande, nevena, kadulje, lovora (prema želji)
1 žlica maslinova ulja
10 kapi eteričnog ulja (najbolje istovjetnog biljci koju ste stavili u sapun)
šljokice (prema želji)

sapun sapun2

Sapuni se mogu bojiti prehrambenim bojama ili začinima. Kurkuma će dati žutu boju, kakao smeđu, zelena ili crvena glina dat će te nijanse. Plavu boju dat će sok od grožđa, a ljubičastu sok od kupusa. Preporučuje se prvo dodati manje boje pa pojačavati dozu ako nismo zadovoljni. Pripremite kalupe za sapun.

Najbolje je upotrebljavati silikonske jer se sapun iz njih najlakše vadi. Ako upotrebljavate neke druge kalupe ili posude, dobro je da ih prije premažete uljem kako bi se sapun lakše vadio. Sapunsku bazu naribajte na sitno, stavite u zdjelu na laganu vatru i dodajte vodu ili hidrolat. Uskoro će se sapun rastopiti i dobit ćete gustu smjesu.

Dodajte u nju limunov sok i ostale sastojke prema želji. Sapun će se brzo hladiti i zato ga je dobro što prije uliti u kalupe ili neku plitku posudu. Ako želite da sapun bude posipan šljokicama s obje strane, nemojte ih zaboraviti posipati prvo u kalup a zatim s vrha, kada ulijete smjesu. Za 12 sati sapun će biti spreman za vađenje ili rezanje kalupima. Mi smo upotrijebili kalup pahuljice i srca. Kada dobijte sapun koji ste željeli, ostavite ga dva tjedna na sobnoj temperaturi da se osuši do kraja.

Mary Novosel

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci