Znakovi na koži koji otkrivaju da ste osjetljivi na gluten

Iako danas postoje brojna sredstva kojima možemo uspješno prikriti nepravilnosti na licu, pogrešno ih je smatrati isključivo estetskim problemom. Mnoge nepravilnosti kože ukazuju na osjetljivost organizma na određene namirnice. One mogu uzrokovati zdravstvene tegobe te probleme s kožom i njeno preuranjeno starenje. Budući da su ‘problematične’ namirnice većinom upravo one koje se najčešće konzumiraju, njihovim prepoznavanjem i uklanjanjem iz prehrane poboljšava se cjelokupno zdravlje, a time i izgled kože

Tipični simptomi preosjetljivosti na gluten: natečeni obrazi i čeljust, crvenilo, hiperpigmentacijske mrlje i bubuljice

Iako malo ljudi pati od celijakije, mnogi su osjetljivi na gluten, protein koji uglavnom konzumiramo u namirnicama od pšenice, ječma i raži.

Pokazalo se da taj protein povećava upalnu reakciju organizma, zbog čega lice može izgledati natečeno i upaljeno. Gluten, također, utječe na pigmentacijske enzime, zbog čega na koži prerano nastaju staračke mrlje i tamne pjegice, najčešće oko brade. Hiperpigmentacija ili bubuljice na tom dijelu lica također mogu biti znak disbalansa reproduktivnih hormona koji uzrokuje gluten.

Preporučuje se potpuno izbacivanje glutena iz prehrane na neko vrijeme te konzumiranje više vlakana i vode, nakon čega bi natečenost lica trebala nestati, a ten se normalizirati. Imate li rozaceju, izbacivanjem namirnica koje sadrže gluten može se ublažiti crvenilo i svrbež na obrazima. 

Znakovi na koži koji govore da vam ne odgovaraju mliječni proizvodi

Znakovi na koži koji otkrivaju da jedete previše šećera

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci