Znakovi na koži koji otkrivaju da jedete previše šećera

Nigmi Talib naturopatska je liječnica s londonskom adresom, koja je potkraj prošle godine izdala knjigu 'Reverse The Signs Of Ageing'. Poznata je po svojoj metodi utvrđivanja stari li naša koža ubrzano zato što jedemo previše šećera, mliječnih proizvoda i glutena ili pak prečesto uživamo u alkoholu i prema tome definirala „vinsko“, „glutensko“, „mliječno“ i „lice šećera“. Prema dr. Talib, namirnice koje najčešće izazivaju intoleranciju na koži izazivaju specifične reakcije

Lice šećera

Tipični simptomi: bore na čelu, opuštena koža ispod očiju, ispijen izgled, stanjena i blijeda koža, bolne akne i bubuljice po cijelom licu

Ako vaša prehrana obiluje šećerima i rafiniranim ugljikohidratima koji se u tijelu brzo pretvaraju u šećere, koža se neprestano bori da ostane mlada. Problem je u tome što šećeri uzrokuju proces glikozilacije: molekule šećera vežu se na elastična proteinska vlakna, pri čemu se umrežavaju u krutu strukturu i time umanjuju učinkovitost elastina i kolagena te ubrzavaju njihovo propadanje.

Zbog toga je koža opuštena i tanka (pogotovo ispod očiju), a bore i linije su vidljivije, i to uglavnom na čelu jer je, prema tradicionalnoj kineskoj medicini, to područje lica povezano s probavom.

Previše šećera može utjecati i na distribuciju masnoća pa lice ljubitelja slatkog može izgledati ispijeno jer potkožno tkivo gubi masnoću koja mu daje punoću. Osim tih tipičnih simptoma, ten može biti blijed ili sivkasto-žućkast jer šećer podiže razinu inzulina, koji pak može potaknuti pretjerano lučenje kortizola.

Budući da taj hormon stresa zapovijeda organizmu da preusmjeri energiju u ispunjavanje drugih zadaća, krvne se žile ispod kože lica stežu pa je koža blijeda. Nagla povećanja razine inzulina mogu dodatno opteretiti nadbubrežnu žlijezdu, koja, među ostalim, kontrolira rast obrva. Stoga, tanke i rijetke obrve mogu upozoravati na probleme s tom žlijezdom.

Čak i ako samo upola smanjite unos slatkog, navodi dr. Talib, na tenu ćete primijetiti velike promjene. Za najbolje rezultate potpuno prestanite jesti slastice, rafinirane ugljikohidrate i prerađenu hranu.

Znakovi na koži koji govore da vam ne odgovaraju mliječni proizvodi

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci