Zimski tretmani za ljepotu

Ako razmišljate o tretmanima za lice koji uklanjaju oštećenja na koži, zima je za to pravo vrijeme. Kakav se tretman preporučuje za vaše stanje kože, proučite u našem malom vodiću za zimsko pomlađivanje...

Kratki dani s malo sunca savršeni su za brz oporavak kože

Hladno vrijeme i smanjeno UV zračenje najbolji su prijatelji kože kada je riječ o dermatološkim tretmanima za njenu ljepotu. Zima je, naime, savršeno doba za ublažavanje oštećenja nastalih djelovanjem sunčanih zraka i drugih kožnih tegoba jer kratki dani s malo sunca savršeni su za brz oporavak kože.

Žana Barjaktarević, zagrebačka medicinska kozmetologinja iz centra za estetiku lica i tijela Lora Derm, naglašava da je nakon tretmana kao što su kemijski piling i laserski tretman nužno izbjegavati sunce. “Takvi tretmani ljušte površinski sloj kože čineći je izrazito osjetljivom na vanjske utjecaje, a posebno na UV zračenje. Zima je bolji period za kozmetičke 'popravke' i zbog toga što je ljeti pojačana proizvodnja melanina, pigmenta koji uzrokuje tamnjenje kože, ali i neugledne mrlje. Da bismo izbjegli hiperpigmentaciju, čemu je koža podložnija nakon dermatoloških tretmana, najbolje ih je provoditi u zimskim mjesecima“, kaže dermatologinja.

Sunce je, dakle, potrebno izbjegavati, a kožu, čak i za zimskih oblačnih dana, štititi visokim zaštitnim faktorom. Donosimo nekoliko tretmana i preparata za pomlađivanje i uljepšavanje koje možete iskušati ove zime.

Pjege

Za uklanjanje sunčanih i staračkih pjega, za koje su najčešći krivci geni te pretjerano sunčanje ili sunčanje bez zaštite, Barjaktarević savjetuje tretmane s visokim koncentracijama voćnih kiselina, retinola ili folne kiseline koji vrše eksfolijaciju površinskog sloja kože.

Oporavak nakon ovakvog kemijskog pilinga traje nekoliko dana, a za to vrijeme koža se ljušti i obnavlja kako bi nakon toga, popu zmije, koja je odbacila staru kožu, zablistala u punome sjaju. Ten postaje ujednačeniji, tekstura kože zdravija, a mrlje ublažene ili su potpuno izbrisane.

Za najbolji rezultat, kozmetologinja kaže da je tretman potrebno ponoviti barem dva puta. Ako želite sami ublažiti hiperpigmentacije, od kozmetičkih pripravaka birajte one s ekstraktom ulja šafranike, limuna, tratinčice ili smilja jer ublažavaju proizvodnju melanina, poboljšavaju strukturu kože i ujednačuju diskoloracije.

žena zima koža

Melazma

“Dok se hiperpigmentacijske mrlje stvaraju u plićem, površinskom sloju kože i lakše ih je ukloniti, melazma vuče podrijetlo u dermi, srednjem sloju kože, pa je njezino uklanjanje, ili bolje rečeno ublažavanje dugotrajniji proces“, kaže Barjaktarević. Navodi kako su melazme uglavnom nasljedne ili su rezultat hormonalne promjene (npr. trudnoća, kontracepcijske pilule ili hormonska nadomjesna terapija), ali i da su uzroci nastanka neuglednih mrlja i pretjerano sunčanje te sunčanje bez zaštite.

Želite li ih se riješiti, predlaže tretman Dual Yellow laser. “Neinvazivni laserski snop zraka koji emitira ovaj laser, uspješno tretira melazmu, ali i akne, ožiljke, staračke pjege i ostale mrlje nastale zbog prekomjernog sunčanja.

Usto, stimulira proizvodnju i kolagena i elastina pa koži daje pomlađen izgled“, pojašnjava kozmetologinja. Ističe da je zdraviji, svježiji i ujednačeniji ten vidljiv već nakon prvog tretmana, ali je, ovisno o količini i dugotrajnosti melazme, najbolje napraviti nekoliko tretmana uzastopce. Vrijeme opravka traje nekoliko dana, kad se koža ljušti, a tretirani dijelovi postaju tamniji. “Razlog tomu je što se melazma 'izvlači' iz srednjeg dijela kože na površinu kako bi se lakše uklonila“, pojašnjava Barjaktarević.

Alternativno i trenutno u svijetu vrlo popularno i efikasno rješenje za melazmu je profesionalna Cosmelan maska i Cosmelan krema za kućnu upotrebu. “Cosmelan je vrsta kemijskog pilinga koji se nanosi na lice i ostavlja da djeluje 6 - 10 sati, a kad se obavlja kod kuće, obavezno treba koristiti i kremu za obnovu i dodatnu eksfolijaciju. Na ovaj se način, nakon samo nekoliko tretmana, umanjuje melazma, ujednačava ten i povećava blistavost.“ Oporavak je i u ovom slučaju individualan, pa ljuštenje kože prije nego što zablista bez mrljica može trajati od tri do 10 dana.

Rozaceja

Kod većine žena rozaceje se u početku manifestira kao prolazno crvenilo kože bez vanjskih podražaja, ali nakon nekog vremena ono postaje dugotrajnije, s vidljivim, proširenim kapilarama. Ovu kroničnu upalnu bolest kože Barjaktarević tretira kombinirajući nekoliko laserskih metoda: “Prvo se radi sklerozacija vaskularnih lezija, odnosno koagulira se i uklanja krv zaostala u žilicama koja je odgovorna za crvenilo. Zatim se, također laserskom metodom, jačaju kapilarne stijenke. Na taj se način povećava imunitet kože, stimuliraju se prirodni procesi regeneracije i aktivira se proizvodnja kolagena i elastina. To utječe na cjelokupno zdravlje kože jer samo zdrava kože može biti otporna na bilo kakve vanjske faktore“, objašnjava Barjaktarević.

Da bi se potpuno uklonilo crvenilo, a koža revitalizirala, potrebno je tretman ponoviti 2 - 5 puta, a oporavak nakon svakog traje 2 - 4 dana, kad se na tretiranom dijelu lica stvaraju tamne mrlje i krastice. No, kad one nestanu, lice djeluje vitalnije i svježe, bez crvenila.

Izrazita osjetljivost kože sklone rozaceji može se ublažiti, a zaštitna funkcija kože poboljšati i adekvatnom njegom. Koristite proizvode namijenjene isključivo njezi osjetljive kože, a ekstraktima antioksidansa i protuupalnim sastojcima, poput vitamina C koji jača nježne krvne žilice i poboljšava imunitet kože ili korijene kineskog sladića jer smanjuje crvenilo i njeguje upaljenu kožu.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci