Zdrava i lijepa kosa

Na preparate koji joj ne odgovaraju, kosa će se buniti. Postat će ili premasna, ili presuha, bit će ili beživotna ili potpuno neukrotiva ili će početi ispadati. Stoga, čuvajte je najbolje što možete

Opadanje 50-100 vlasi dnevno, kažu stručnjaci, ne treba vas zabrinjavati. Dok biolozi tvrde da je opadanje kose stvar genetike, nutricionisti tvrde da kosa opada zbog nedostatka željeza u organizmu, da je tanka i lomljiva zbog nedostatka bakra, a kalcij, cink i silicij važni su jer pomažu pri rastu i poboljšavaju strukturu vezivnog tkiva. Rast kose ovisi o genetici, ali i o prehrani, a puštanje kose do struka, primjera radi, traje u prosjeku sedam godina.

kosaNekoliko savjeta za lijepu kosu

1. Ako već morate bojiti kosu, učinite to biljnom bojom za kosu ili kanom.
2. Dok se fenirate, neka fen ne bude uključen na maksimum. Modernija sušila za kosu imaju sustav miješanja hladnog i toplog strujanja zraka, što je za kosu zdravije.
3. Dok ste na ljetovanju, posebnu njegu pružite kosi. Iako je sol dobra za njezin rast, sunce i sol u kombinaciji je isušuju pa će joj maska dva puta tjedno dobro doći.
4. Pijte puno vode (2 litre na dan) jer je i vaša kosa žedna.
5. O izbjeljivanju kose kiselinama, agresivnim minival tretmanima i ostalim kemijskim supstancijama nemojte ni razmišljati.
6. Nemojte kosu prati baš svaki dan – time joj oduzimate prirodne masti koje je štite.
7. Iako se idealan UV faktor za kosu ne može izmjeriti (jer kosa nije živa tvar), zaštita od sunčevih zraka je obvezna, barem ljeti.
8. Kokosovo ulje stoljećima se upotrebljava za jačanje vlasi, a sezamovo za očuvanje boje i sjaja.
9. Esencijalna ulja pomažu u očuvanju sjaja uvojka i njezi neukrotive kose  hidratizirajući svaku vlas pojedničano.

Ivo Parać

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci