Zašto vas svrbi koža nakon tuširanja i kako to spriječiti?

Nekim ljudima, tuširanje donosi neugodne simptome kao što je uporan i dosadan svrbež. To nije ništa neuobičajeno, posebno u zimskom periodu. Doznajte koji su najčešći krivci i stanite na kraj tom neugodnom osjećaju.

Nekoliko je razloga zašto nas koža svrbi nakon tuširanja

Nekoliko je razloga zašto nas koža svrbi nakon tuširanja

Suha poput pustinje

Osjećate da vam je koža dehidrirana? Neprestano vas svrbi? Stanje se pogoršava kako zima prolazi jer se već proteklih mjeseci koža isušila, stanjila i oštetila. Suho i hladno vrijeme snažno utječe na stanje i strukturu kože, a to se ponajviše odnosi na lice i ruke.

Oštri zimski vremenski uvjeti dovode do jakog transepidermalnog gubitka vlažnosti, a isušivanjem se dodatno oštećuje zaštitna lipidna barijera kože što je razlog nastanka suhoće, neugodne zategnutosti i ljuskanja.

Od neželjenih zimskih posljedica ne možemo biti sigurni ni u zatvorenom prostoru, jer i centralno grijanje, jednako kao i hladan, vanjski zrak, „skida“ vlagu s kože, čineći je suhom, hrapavom ili ljuskavom. Pravilnom njegom – izvana i iznutra – moguće je regenerirati i hidratizirati suhu kožu i zaustaviti svrbež.

Dehidriracija

Najučestaliji razlog nadraženoj koži i svrbežu nakon tuširanja je suhoća kože. Kombinacija suhog, grijanog zraka, neadekvatnih proizvoda za kupanje i vruće vode mogu uskratiti koži njezina dragocjena zaštitna ulja čineći je dehidriranom. To čini živce osjetljivijima što, u konačnici, rezultira svrbežom. Rješenje je jednostavno, bogati, hidratantni losion (primjerice, onaj na bazi hijaluronske kiseline) ili biljno ulje nanesite na još vlažnu kožu, odmah nakon tuširanja, kako bi „zaključao“ vlagu da ne ispari iz kože. I to svaki put nakon tuširanja!

Vruća voda

Namakanje u vrućoj kupki i tuširanje pod mlazom koji svojom toplinom stvara paru može biti božanstveno ali upamtite da vruća voda s kože „skida“ njezina prirodna zaštitna ulja ostavljajući je isušenom. Smanjite temperaturu vode ili skratite vrijeme tuširanja na najviše pet minuta.

Deficit tekućine i hranjivih ulja

Ako ne pijete dovoljno vode, organizam će biti dehidriran, a koža suha (posebno ona na usnicama). Pobrinite se da pijete veće količine vode, ali i da prehranu obogatite svježim povrćem i voćem. Moguće je da vam nedostaje i esencijalnih masnih kiselina pa u jelovnik uvrstite više biljnih ulja, orašida i sjemenki.

Sintetički sastojci

Preosjetljivost na sintetičke sastojke u gelu za tuširanje, šamponu ili regeneratoru može se manifestirati svrbežom ili osipom po tijelu. Da biste eliminirali ovog uzročnika, pronađite dermokozmetičku ili prirodnu alternativu kozmetičkim proizvodima koje koristite u kadi. One s alkoholom, sulfatima (npr. SLS) i sintetičkim mirisima, zamijenite s prirodnim, hidratizirajućim i hipoalergenim formulama.

Deterdženti i omekšivači

Mirisni deterdženti i omekšivači mogu biti skriveni krivac svrbežu nakon tuširanja. Brisanje kože ručnikom koji je aromatiziran omekšivačem može, naime, prenijeti dio mirisnih molekula na kožu što može uzrokovati iritacije i svrbež kod osoba koje su na njih alergične ili osjetljive.

 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci