Zašto se shea maslac naziva ženinim blagom?

Pogodan je za sve tipove kože, a tradicionalno ga u Africi smiju dodirnuti samo žene. Donosimo vam i dva recepta za njegu kože i kose koje možete napraviti sami

Shea ili karite maslac, koji se dobiva iz istoimenih plodova – vrste egzotičnih oraha – prava su blagodat za njegu tijela jer obiluju zdravim masnoćama.

Shea ili karite izuzetno je dugovječno, sveto afričko drvo. Tradicionalno ga smiju dodirnuti samo žene koje od njegovih plodova ručno pripravljaju maslac. Najviše maslaca dobiva se na području Burkine Faso, gdje se naziva „ženino blago“ jer se proizvodi u zadrugama prema načelima održivoga partnerstva, omogućujući ženama da pribave sredstva za život i školovanje djece. Zbog toga je sječa shea ili karite drveća strogo zabranjena.

„Shea maslac pogodan je za sve tipove kože. Pomaže ublažavanju strija i ožiljaka te se koristi za izradu bogatih balzama za usne, tijelo i kosu. Obnavlja i umiruje ispucalu, suhu i nadraženu kožu sklonu upalama, pri čemu se primjenjuje zasebno ili u kombinaciji s revitalizirajućim uljima poput ulja noćurka, boražine, nevena“, navodi Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku u Biovegi.

Prema receptu Dragane Klarić, načinite sami balzam za ruke sa shea maslacem i masku za suhu i oštećenu kosu:

Balzam za ruke

  • 6 ml shea maslaca
  • 4 ml macerata nevena (u bademovu ili nekom drugom ulju)
  • 2 kapi eteričnog ulja pačulija
  • 2 kapi eteričnog ulja lavande

Na laganoj vatri otopite smjesu shea maslaca i nevenova macerata na vodenoj kupelji. Maknite s vatre, prelijte u malu staklenku s poklopcem i ostavite da se ohladi. Dok je smjesa još tekuća, dodajte eterična ulja i promiješajte. Prema potrebi, namažite balzamom vlažne ruke, osobito navečer prije spavanja.

Ultrahranjiva maska za suhu i oštećenu kosu

  • 2 jušne žlice shea maslaca
  • 20 ml avokadova ulja
  • 10 kapi eteričnog ulja geranija
  • 8 kapi eteričnog ulja vetivera

Na laganoj vatri otopite shea maslac na vodenoj kupelji. Maknite s vatre, dodajte avokadovo ulje i eterična ulja, pa mješavinu ulijte u staklenku s poklopcem.
Prije svakog pranja umasirajte masku u vlasište i kosu. Maska se ne smije cijediti s kose, stoga pripazite na količinu. Zamotajte kosu toplim ručnikom i ostavite da maska djeluje 30 minuta, a potom kosu operite šamponom.

Napomene:
Vodena kupelj je lonac s vodom u koji se stavlja manji lončić ili staklenka otporna na visoku temperaturu u kojoj će se sastojci otopiti.
Pripravci se čuvaju u staklenci s poklopcem na sobnoj temperaturi.

Važan savjet: Nanesete li ulje ili maslac na suhu kožu, ona će zbog masnog sloja na površini smanjiti proizvodnju vlastite masnoće (sebuma), a to može rezultirati dehidracijom. Stoga, zapamtite jednostavan, a vrlo djelotvoran trik – nanesite ulje ili maslac na vlažnu kožu jer ćete tako poboljšati njihovo upijanje i spriječiti isušivanje kože.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci