Zašto odabrati kremu s probioticima?

Prebiotike i probiotike uglavnom povezujemo s hranom i dodacima prehrani, no posljednjih su se godina kolonije korisnih bakterija "doselile" i u kozmetičke proizvode - i to s dobrim razlogom

Prebiotike i probiotike uglavnom povezujemo s hranom i dodacima prehrani, no posljednjih su se godina kolonije korisnih bakterija „doselile“ i u kozmetičke proizvode jer se pokazalo da „hranjenje“ dobrih bakterija putem krema djeluje izrazito blagotvorno na kožu.

Dosad su se probiotici, prebiotici i postbiotici većinom mogli naći u luksuznoj kozmetici, ali ubuduće ćemo ih nalaziti u mnogim proizvodima, od Afroditine nove linije za čišćenje kože Clean Phase do pomlađujuće Dr. Organic kreme za mješovitu i masnu kožu.

Stručnjaci smatraju da je to veoma dobro za kožu jer mikrobiom na njenoj površini, kako kaže dermatologinja Ivana Nola, sastoji se od bakterija, gljivica i virusa koji proizvode određene kemikalije zadužene za održavanje dobrog zdravlja kože i očuvanje njezine barijere.

„Sve je više spoznaja o mikrobiomu; već znamo da manjak bakterija ili poremećena ravnoteža mikrobioma kože mogu rezultirati pojačanom osjetljivošću, aknama, upalnim poremećajima, pa i preuranjenim starenjem“, pojašnjava dr. Nola.

Budući da na površini kože postoji bilijun mikroorganizama, a nitko od nas nema jednak mikrobiom, baš kao ni otisak prsta, kozmetičkim kemičarima predstoji težak zadatak da preparate s dobrim bakterijama učine pogodnim svima, i zato je na pomolu personalizirani pristup njezi kože.

Zahvaljujući napretku tehnologije, uzimanju uzoraka s površine kože, analizi bakterija i DNK-a, proizvodi budućnosti bit će skrojeni prema našem mikrobiomu i genetskom naslijeđu.

M.D.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci