Zašto je tonik ključna karika u njezi lica

Često zanemaren, ali iznimno važan za njegu kože, tonik je svestran i važan preparat. Donosimo pet razloga zašto ga je dobro uvrstiti u svakodnevi režim njege

5 razloga zašto koristiti tonik

Pristup njezi kože lica postaje sve više personaliziran, ali oni osnovni koraci tog rituala uvijek su isti: čišćenje kože kao prvi korak, a potom hidratacija. Ono što bismo trebali učiniti između tih dvaju koraka često izostavljamo, a jednako je važno. Riječ je o korištenju tonika.

Ovaj dio rituala njege neki smatraju opcionalnim, a neki esencijalnim. Iako nije nužan kao prva dva koraka, dobro odabran tonik može uvelike poboljšati izgled kože.

Odlučite li svom njegujućem ritualu dodati tonik, ovaj je proizvod najbolje birati, kao i druge kozmetičke preparate, prema tipu kože, trenutačnom stanju ili problemu koji želite riješiti.

Postoji nekoliko vrsta tonika. Ovisno o aktivnim sastojcima, jedni služe za dodatno čišćenje (npr. kad za čišćenje koristimo mlijeko), drugi koži pružaju dozu vlažnosti, treći je pomlađuju i omekšavaju ili reguliraju prekomjerno lučenje sebuma... No, sve vrste povezuje isti učinak: služe kao zaključna karika u postupku čišćenja, odnosno, pripremaju kožu za daljnji tretman njege – za serum, kremu ili ulje.

Općenito govoreći, svaki tonik ima pet osnovnih funkcija:

1. Dodatno čisti kožu

U najmanju ruku, tonik pomaže ukloniti ostatke preparata za čišćenje (koji mogu izazvati alergijsku reakciju) ili čestice kamenca nakon umivanja.

bjuti„Tonici uklanjaju tragove šminke, nečistoće koje su ostale zavučene u porama kože i nakon što smo lice očistili mlijekom ili micelarnom otopinom“, kaže medicinska kozmetologinja Žana Barjaktarević te ističe da se tonik nikad ne koristi kao jedini preparat za čišćenje kože.

2. Regulira pH vrijednost

Još jedna ključna uloga tonika je regulacija kiselosti kože. Optimalna pH vrijednost kože lica blago je kisela i kreće se između 4,7 i 5,75. S druge strane, pH vrijednost vode je oko 7 (što se smatra neutralnim), dok su sapuni i preparati za čišćenje većinom alkalni, jednako kao i onečišćen zrak i drugi zagađivači iz okoliša.

„Tonici pomažu koži da lakše uspostavi svoju prirodnu pH ravnotežu nakon čišćenja koje ju može poremetiti. Kad se to dogodi, koža mora prekomjerno raditi da bi sama uspostavila ravnotežu, a korištenjem tonika to se može brže postići“, navodi Barjaktarević.

Pojašnjava da je pH kože važan jer je ključan za funkcioniranje njene zaštitne barijere: „Kiseli zaštitni sloj kože neutralizira alkalne agresivne tvari, sprečava razvoj nepoželjnih bakterija i održava optimalno kiselo okruženje u kojemu se mikrobiom kože održava zdravim.“

Ovaj svojevrstan kiseli omotač je poput imuniteta kože - krucijalan je za njezino zdravlje. Ako je njegova ravnoteža narušena, koža će brže gubiti vodu, može postati suha, dehidrirana ili pretjerano osjetljiva i podložna upalama.

3. Povećava vlažnost

Za razliku od nekadašnjih tonika, koji su se koristili 80-ih i 90-ih godina i bili su rađeni na bazi alkohola pa su isušivali kožu, nove su inačice bazirane na vodenim otopinama s formulama obogaćenima njegujućim molekulama koje kožu dodatno čiste, ali je i osvježavaju i hidratiziraju.

Kako bi očuvali vlažnost kože, takvi tonici obiluju hidratizirajućim sastojcima, uljima i emolijentima. Aloja, glicerin, hijaluronska kiselina i ceramidi neki su od hidratizirajućih sastojaka koji koži pomažu zadržati vlažnost i čine je svježom i blistavom.

4. Sužava pore

Tonici koji sadrže velik postotak alkohola i/li salicilne kiseline djeluju i adstringentno, tj. sužavaju pore.

lice„Takvi su tonici uglavnom namijenjeni njezi kombinirane te masne i nečiste kože sklone aknama jer uklanjaju višak sebuma te ublažavaju razvoj akni i mitesera“, kaže kozmetologinja Barjaktarević. Međutim, zbog svog sastava mogu isušiti kožu, odnosno sniziti pH vrijednost, za razliku od bezalkoholnih tonika koji su pogodni za sve tipove kože i mogu se koristiti više puta tijekom dana. Stoga tonike koji sadrže alkohol treba oprezno koristiti jer mogu isušiti i dublje slojeve kože.

5. Poboljšava apsorpciju seruma i kreme

Možda je najbolja karakteristika tonika to što potpomaže apsorpciju i učinkovitost preparata koje koristimo nakon čišćenja i nanošenja tonika.

„Kad tonikom uklonimo i posljednji trag nečistoće, koji može smanjiti moć apsorpcije, i uspostavimo prirodni pH da bi koža mogla učinkovito funkcionirati, koža može učinkovitije i uspješnije upiti njegujući hidratantni proizvod. Osim toga, kad je koža vlažna, apsorpcija hranjivih tvari uvijek je puno bolja nego kad je koža suha“, pojašnjava kozmetologinja Barjaktarević.

Kako koristiti tonik za kožu


Tonik se uvijek koristi nakon čišćenja, odnosno pranja lica, a prije korištenja seruma ili kreme. Namočite pamučnu blazinicu tonikom pa njome premažite lice, vrat i dekolte. Ako ste ekološki osviješteni te ne želite koristiti blazinice, tonik možete nanijeti na dlanove pa ga lagano utapkati po koži.

Tonik koristite ujutro i navečer, ali ako primijetite da isušuje ili iritira vašu kožu, iskušajte neku drugu formulu ili ga koristite samo jednom dnevno, a onaj koji djeluje adstringentno (za masniju kožu) upotrebljavajte svaki drugi dan, dok se koža ne navikne. Zapamtite da tonici, iako mogu izgledati kao obična voda, sadrže moćne sastojke.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci