Zašto je dehidracija trenutno najveći problem naše kože?

Topli, suhi zrak u zatvorenim prostorijama itekako je ostavio traga na koži. Kako doskočiti problemu dehidrirane i pretjerano reaktivne kože savjetuje medicinska kozmetologinja Žana Barjaktarević

Posljedice dugotrajnog boravka kod kuće ogledaju se i na koži. Uzrok suhe, iritirane, osjetljive i pretjerano reaktivne kože je površinska dehidracija, izazvana toplim i suhim zrakom u zatvorenim prostorijama, koja može pogoditi baš svaki tip kože. U kombinaciji sa stresom koji, također, uzrokuje pojačan transepidermalni gubitak vlage, ali i alergije i iritacije, kao i oštećenje kolagenskih vlakana, nije čudno što vam dosadašnji režim njege ne djeluje. Što nam je činiti savjetuje medicinska kozmetologinja Žana Barjaktarević, vlasnica zagrebačkog medicinsko-kozmetičkog centra LORAderm.

Koža traži nježno čišćenje

Lice umivajte u hladnoj ili mlakoj vodi, a za skidanje šminke i čišćenje kože koriste proizvode bez sulfata (SLS) i alkohola jer isušuju kožu. Radije se odlučite za prirodne formule, one obogaćene hidratantnim i protuupalnim sastojcima.

Povećajte učinkovitost hidratacije

Krema ili ulje će biti efikasnije ako ih nanesete na lice odmah nakon umivanja ili toniziranja, dok je koža još vlažna. Na ovaj način osiguravamo da se vlaga „zaključa“ u koži, ostavljajući ju hidratiziranom i mekom.

Ne kupujte kremu već sastojke

Potražite kreme koje sadržavaju visoku koncentraciju hidratantnih sastojaka kao što su: aloja, lipidi, prirodna ulja i maslaci, hijaluronska kiselina, ekstrak puževe sluzi, ureja i alantoin. A za izrazito osjetljivu, nadraženu kožu, potražite proizvode s ekstraktom zobi, aloje, beta glukana te omega-3 i omega-6 masnih kiselina koje će omekšati i umiriti ten.

Prepustite koži da donese odluku

Koža brzo daje odgovor ako krema koju koristite nije dobar izbor. Ako vas nakon nanošenja kreme koža pecka, svrbi ili zateže, nemojte čekati da se navikne - ta krema nije dobar izbor, bez obzira na to što ste je možda skupo platile. Ako osjetite da krema ne prodire u kožu, već da stoji na površini ili je „preteška“, ponekad je potrebno napraviti dubinsko čišćenje (ili barem piling) da bi propusnost kože bila bolja.

Kad hidratantna krema nije dovoljna

Kod dehidrirane i zrele kože, dnevna hidratantna krema često nije dovoljna. Koži su potrebne i druge  hranjive i antiage komponente pa je za najbolji učinak, uz kremu, dobro koristiti serum odabran prema tipu ili trenutnom stanju kože.

Noćni ritual njege postaje esencijalan

Vrijeme je da počnete gotovo religiozno nanositi noćnu kremu, posebno ako imate izrazito suhu i dehidriranu kožu. Alternativa noćnoj kremi, ako želite kožu tijekom noći pustiti da „diše“, je bogata maska koju ćete nanijeti na lice prije spavanja, a zatim je isprati.

Piling poboljšava apsorpciju njegujućih proizvoda

Ni najbogatija krema neće ispuniti svoj cilj ako redovito ne uklanjate odumrle stanice. Zbog suhog, grijanog zraka, prirodni proces eksfolijacije je usporen što znači da se više odumrlih stanica zadržava na površni kože pa krema ne može prodrijeti do potrebnog sloja kože. To dovodi do osjećaja zatezanja i osjetljivosti pa je potrebno redovito, jednom na tjedan raditi blagi piling, osim kod osjetljive i nadražene kože koja treba izbjegavati bilo kakvu vrstu trenja. U tom slučaju, birajte piling s niskim koncentracijama voćne, glikolne ili laktične kiseline.

Ne zaboravite kožu hidratizirati i iznutra

Mimo kozmetičkih proizvoda za suhu kožu, hidratizirajte se i iznutra - pijte obilje vode i biljnih čajeva bez kofeina. A za dodatno vlaženje organizma, u svakodnevnu prehranu uvrstite namirnice bogate omega-3 masnim kiselinama koje blagotvorno djeluju na kožu, npr. hladno prešano laneno ulje, riba, orašidi i avokado.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci