Zaštitite kožu od nečistog gradskog zraka

Poput sivog sloja na pročeljima zgrada, i na našu se kožu svakodnevno lijepe toksične čestice iz zraka koji postaje sve onečišćeniji. To može uzrokovati različite probleme na koži - prerane ili preduboke bore, hiperpigmentacije, isušivanja, sve do ozbiljnijih oštećenja. Zato danas postoji kozmetika koja nas štiti ne samo od UV zračenja, nego i od širokog spektra urbanih onečišćenja. Ona se može pronaći i među prirodnim preparatima...

Gradska zagađenja utječu na kožu jednako kao i pušenje

Onečišćenje zraka u urbanim sredinama vidljivo je već i na pročeljima zgrada prevučenima svim nijansama sive. Zrak koji udišemo često je ispunjen industrijskim plinovima, teškim metalima, ugljičnim monoksidom, smogom i inim toksičnim česticama. I naša se koža svakodnevno bori s tim istim zrakom.

Ne odmahujte rukom ako stanujete na nekom lijepom proplanku okruženom zelenim brdašcima, jer procjenjuje se da samo 20 posto svjetske populacije udiše čist zrak. Prema podacima američke svemirske agencije NASA, čak 80 posto stanovnika udiše onečišćeni zrak.

„Stanovnici gradova svaki su dan izloženi tisućama polutanata, a koža koja upija molekule ispušnih plinova automobila, industrijske otrove, dim duhana, zrak iz klima-uređaja i slično s vremenom postaje krhka zbog slabljenja kožne barijere, tj. površinskog, rožnatog dijela epiderme“, kaže dermatovenerologinja Ivana Nola, objašnjavajući kako taj sloj djeluje kao filtar pa štiti kožu, a tako i cijeli organizam, od prodora mikroorganizama te kemijskih, fizičkih i bioloških štetnih tvari.

Gubitak kolagena

„Kad je taj sloj oslabljen, čestice onečišćenja putem pora lakše ulaze pod kožu gdje ispuštaju kemijske spojeve koji uzrokuju povećan oksidativni stres, tj. prekomjerno stvaranje slobodnih radikala kisika, pri čemu se gubi ravnoteža u stvaranju slobodnih radikala i mogućnosti neke stanice da ih razgradi“, objašnjava dr. Ivana Nola.

Ističe kako gradska zagađenja utječu na kožu jednako kao i pušenje ili prekomjerna izloženost UV zračenju: „Svi ti čimbenici uzrokuju oštećenja stanica te određenih lipida i proteina, poput kolagena i elastina, zbog čega nastaje val upalnih procesa koji se mogu događati satima i danima. To uzrokuje i gubitak kolagena, što pojačava osjetljivost kože, a s vremenom se pokazuju i znakovi preuranjenog starenja.“

Lice, vrat, ruke

Koža koja sve teže uspijeva rekonstruirati svoju zaštitnu barijeru postaje dehidrirana i siva, gubi zdrav sjaj, dobiva hiperpigmentacijske mrlje i bore. Ove se karakteristike očituju upravo na onim dijelovima tijela koji su najizloženiji – licu, vratu i rukama.

„Kliničke studije dokazale su da osobe izložene značajno povišenim razinama polutanata u zraku imaju znatno više kožnih promjena“, kaže dermatovenerologinja Nola, ističući kako takva koža postaje osjetljiva i hiperreaktivna te često zahtijeva dugotrajno liječenje i puno strpljenja.

žena sjediIstraživanja pokazuju...

Studija koja je prije pet godina provedena u Njemačkoj pokazala je da starije žene koje stanuju blizu autocesta, tj. u zagađenijem dijelu zemlje, imaju 22 posto više hiperpigmentacija i dubljih bora od svojih vršnjakinja koje žive na selu.

Da onečišćeni zrak uzrokuje veća oštećenja na koži, potvrdila je i opsežna prošlogodišnja studija američkog kozmetičkog brenda Olay u suradnji s vodećim kineskim dermatolozima.

Istraživanje provođeno tijekom godinu dana u Pekingu na 200 žena u dobi od 30 do 45 godina pokazalo je da su ispitanice koje su stanovale u vrlo zagađenom dijelu grada imale značajno lošije stanje kože od žena koje su živjele u predgrađima, čak i u slučajevima kad su ispitanice imale zdrav životni stil (primjerice, redovito su čistile kožu, koristile odlične kozmetičke proizvode, konzumirale optimalne količine vode).

Najonečišćeniji gradovi u Hrvatskoj

Znanstvenici su također utvrdili poveznicu između zagađenja i učestalosti nastanka kožnih oboljenja poput urtikarije. Zaključili su da je onečišćeni zrak izravna i značajna prijetnja zdravom funkcioniranju kožne barijere i prirodnom procesu hidratacije.

U Hrvatskoj su najviše onečišćeni gradovi Zagreb, Slavonski Brod, Osijek, Sisak, Kutina i Rijeka. Prema ispitivanjima, kvaliteta zraka u Zagrebu posljednjih je godina označena drugom kategorijom. U zraku ovih gradova lebde vrlo sitne čestice smoga i čađe, toliko sitne da mogu prodrijeti u kožu. Samo ilustracije radi, prosječna veličina pore naše kože je 50 mikrometara, a neke štetne čestice u zraku su velike jedva 2,5 mikrometra.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci