Upoznajte tajne ljepote i njege Skandinavki

Unatoč čistoj vodi i zraku, krajnji sjever Europe ne čini se kao najpogodnije mjesto za kožu i kosu jer hladna nordijska klima uništava ih bez milosti. Ipak, Skandinavke su poznate kao svjetlopute ljepotice divnog tena i još ljepše kose. Kako im to uspijeva?

Domaći kozmetički brendovi

Često tvrde kako su za to zaslužni njihovi dobri geni te još dva ključna elementa – zdrava prehrana i aktivan način življenja jer sve to uvelike pridonosi prirodnoj ljepoti.

No, osim toga, neka tajna leži i u njihovim jednostavnim ritualima njege.
U brigu o kosi i koži ne ulažu puno vremena i truda, više se oslanjaju na svoje domaće kozmetičke brendove koji su, zbog oštrih klimatskih uvjeta, napunili svoje proizvode obiljem blagotvornih, lokalnih sastojaka iz prirode koji umiruju i regeneriraju osjetljivu kožu.

Ekološka luksuzna kozmetika

Budući da je subarktička klima jedna od najneugodnijih na svijetu, priroda je s vremenom razvila snažne mehanizme zaštite. Dosjetljivi Skandinavci generacijama su istraživali metode zaštite i naposljetku su, fascinirani moćima prirode, dokazali kako pojedini biljni i životinjski ekstrakti imaju jedinstven učinak na kožu.

Tako, primjerice, norveški brend Čuvget u svojim proizvodima koristi lososovu ikru, prirodni ekstrakt koji sadrži koktel za kožu važnih vitamina, masnih kiselina i faktora rasta.

Finski brend Lumene, pak, svoju magiju duguje antioksidansima bogatim arktičkim bobicama koje detoksiciraju i potiču proizvodnju kolagena, a Šveđanke obožavaju ekološku, luksuznu kozmetiku Björk & Berries koja u svojim formulama ističe brezu jer ekstrakti lišća i kore čiste, hidratiziraju i omekšavaju kožu.

Proizvodi minimalistički, ali promišljeni i djelotvorni

Američko-švedska spisateljica Lisa Mikulski na svom blogu 2sweden4love piše da se dolaskom u Švedsku morala odreći svojih omiljenih brendova, Chanela, Lancômea i Clarinsa jer su joj u novoj sredini postali cjenovno neprihvatljivi. No, ubrzo je našla odlične domaće zamjene. I ne samo to, otkako se iz Amerike preselila u Göteborg, kaže da je njezina koža postala sjajnija i zdravija, a kosa gušća i punija!

„Skandinavska kozmetika je prekrasna. Odlazak u ljekarne, koje obiluju raznim prirodnim, organskim preparatima, je kao izlet u carstvo ljepote – proizvodi su jeftini, a kvalitetni. Čak su i pakiranja senzacionalna – jednostavno te 'mole' da ih poneseš kući“, kaže Lisa. Objašnjava da je dizajn, jednako kao i formule skandinavskih preparativnih proizvoda, minimalistički, ali su zbog te promišljene jednostavnosti iznimno djelotvorni.

Prirodni izgled i zdrav način života

Žene Skandinavije pobornice su prirodnog izgleda. Znaju bez pretjerivanja istaknuti ono najbolje na sebi. „Čini mi se da se Skandinavke razlikuju u dva pristupa ljepoti. Prvi je vrlo prirodan izgled – šminkaju se vrlo malo, ne brinu se previše ni o kosi, a rijetko odlaze u frizerske salone na bojenje.

Ne troše previše vremena uljepšavajući se izvana, nego ljepotu postižu iznutra – zdravim životnim stilom, dobrom hranom, obiljem vode i balansom između poslovnog i privatnog života. Druge Skandinavke, pak, pomnije se brinu o koži, šminki i frizuri. Imaju stiliziranu kosu, kreativno ukrašene nokte, a plave oči ističu pomoću nekoliko slojeva maskare za volumen“, kaže Lisa.

Sauna i sreća

I jedne i druge tradicionalno odlaze u saunu, a to pročišćuje i omekšava njihovu kožu. Stara finska narodna izreka kaže da je žena najljepša nakon saune. Toplo-hladni ritual, koji je uistinu dio njihove svakodnevice, potiče cirkulaciju i olakšava protok krvi do svih tkiva organizma. Tako kisik i nutrijenti brže dolaze do same površine kože pa ona sja i bez dekorativnih trikova.

Skandinavke se radije fokusiraju na to kako obuzdati proces starenja zdravim i uravnoteženim načinom života. Vjeruju da ako su zdrave iznutra da će se to vidjeti i izvana. Mnogi smatraju kako je balans ključ njihove ljepote, a one su ga pronašle u svim važnim aspektima zdravlja: prehrani (bogatoj omega-3 masnim kiselinama i antioksidansima), aktivnom načinu života, prirodnim proizvodima koje nanose na kožu i – posljednje, ali ne manje važno – načinima da budu sretne.

Ako se ta ravnoteža naruši, to će se na koži i vidjeti, ali one poput vještih akrobata odlično balansiraju. Upravo je tako jednostavna, ali ujedno i složena briga Skandinavki za ljepotu.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci