Nije kurkuma samo začin: Napravite od nje umirujuću masku za lice

Možda ste čuli za masku od meda i vjerojatno ste isprobali masku od jogurta. A sada se upoznajte s maskom za lice od kurkume. Bogata antioksidansima, ova maska pomaže smanjiti upalu, ukrotiti akne i poboljšati tonus kože

Dobrobiti kurkume

Kurkuma ima mnogo primjena, ali najpoznatija je po svojoj sposobnosti smanjenja upala u tijelu. Malo zlatnog mlijeka s kurkumom ili mlijeko s cimetom i kurkumom odlični su napitci. Ponekad je dobro kurkumom oprati i zube kako bi se uklonile mrlje.

Kurkumu možemo koristiti i za njegu kože. Kada koristite kurkumu za njegu kože pripazite jer kurkuma će zamrljati kožu, tkaninu i određene površine, stoga budite oprezni.

Blagodati kurkume za kožu

Slično kao što se kurkuma bori protiv upala u tijelu, ona također pomaže u smanjenju upala na koži. Istraživanje iz 2019. u časopisu Nutrients proučavalo je kurkumin, glavni aktivni sastojak kurkume, radi različitih problema na koži. Istraživači su otkrili da kurkumin pomaže kod psorijaze, ekcema i drugih upalnih stanja kože.

Kurkuma ima dugu povijest upotrebe u Indiji i drugim zemljama, kako za kuhanje, tako i za njegu kože. Tradicionalno se koristi za posvjetljavanje tona kože. Istraživanje fitoterapije iz 2012. godine ukazuje na djelovanje kurkume na pigmentne mrlje i to tako što smanjuje tamniju nijansu melanina koji koži daje pigment. To je ironično jer velike količine kurkume također mogu zamrljati kožu. Znanstvenici čak istražuju njegovu upotrebu u bronzerima.

Budući da je antioksidans i djeluje protuupalno, postoje dokazi da kurkumin može pomoći u borbi protiv oštećenja od sunca. Kurkuma ima zaštitni učinak u smanjenju oštećenja upala na koži. Preko desetak studija otkrilo je da kurkumin ima snažan učinak protiv stanica raka kože. To ne znači da će trljanje paste kurkume na kožu izliječiti rak kože. Međutim, kurkuma može pomoći našoj koži da dobije više potpore potrebne za zaštitu od oštećenja od sunca.

Ostali sastojci maske za lice od kurkume

Jogurt: Iako jogurt sa kurkumom možda ne zvuči toliko privlačno za međuobrok, čini izvrsnu masku za lice. Probiotici u jogurtu podržavaju mikrobiom kože i sadrže mliječnu kiselinu. Ova mliječna kiselina pomaže u borbi protiv akni i promiče čistu, zdravu, mladenačku kožu.

Mliječni proizvodi (i kokos) sadrže i laurinsku kiselinu, masnu kiselinu. Istraživači su otkrili da kada se laurinska kiselina kombinira s kurkuminom iz kurkume, ima moćno djelovanje protiv akni i upala. Za one s alergijama na mlijeko, kokosovo mlijeko ili jogurt od kokosovog mlijeka također će dobro djelovati u ovom receptu. 

Zob: Još jedan sastojak koji je stvarno dobar za smirivanje kože je zobena kaša. Iako je pravu koloidnu zob nemoguće napraviti kod kuće, još uvijek možemo iskoristiti blagodati zobi za njegu kože. Zobeni prah pomaže zgusnuti masku za lice, tako da ostaje na koži i smiruje upaljenu ili kožu sklonu svrbežu.

Ova maska za lice od kurkume može se ujedno koristiti i kao piling, jer zob pomaže u nježnom otklanjanju mrtvih stanica kože.

Sirovi med: Sirovi med je superhrana za kožu koja je pomaže omekšati i očistiti. Prirodna antibakterijska svojstva meda čine ga posebno korisnim za mrlje na koži. Sirovi med također pomaže bržem zacjeljivanju posjekotina i opeklina, a može pomoći bržem oporavku oštećene kože.

Protuupalna maska za lice od kurkume 

Ova umirujuća maska za lice pomaže smiriti nadraženu kožu dok ujedno posvjetljuje i omekšava.

Sastojci

  • 1/4 žličice kurkume u prahu
  • 1 žličica sirovog meda
  • 1 žlica običnog jogurta napravljenog od mlijeka krava hranjenih travom
  • 2 žličice zobenog praha, sitno mljevene cjelovite zobi, a ne zobena brašna
  • 1-2 kapi eteričnog ulja čajevca po izboru

Postupak pripreme

Pomiješajte sve sastojke dok ne postanu glatki. Zatim obilno nanesite na lice. Isperite nakon otprilike 10 minuta.

Savjet

U ovom receptu kurkuma se koristi u maloj količini, tako da ne bi trebala zamrljati kožu. Međutim, zbog razlika u tonu kože, možda bi bilo dobro napraviti test na stražnjoj strani ruke. Ako je potrebno smanjite količinu kurkume.

Izvor: wellnessmama

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci