Ubtan - maska od kurkume koja čisti, umiruje i pomlađuje kožu

Prema receptu Tanje Kraljić Strgačić, ajurvedske terapeutkinje, napravite tradicionalni ubtan koji čisti, umiruje i pomlađuje sve tipove kože...

Obredi ljepote u Indiji vezani su uz ajurvedu, tradicionalnu znanost o životu koja koristi cvijeće, bilje i hranu da bi balansirala tri tipa doše (vata, kapha i pitta) koji su prisutni u svima nama, a jedna od njih je urođeno dominantnija. Kad su doše u ravnoteži, ljepota i zdravlje su optimalni. Upotreba zlatnožutog praha kurkume jedan je od načina balansiranja doša, a Indijke ga tradicionalno koriste za pripremu ubtana - piling pomade za njegu kože.

Kroz generacije su se uvjerile da čisti, tonificira, pomlađuje i posvjetljuje ten. Njihovo tisućljetno uvjerenje potvrdilo je i novo indijsko istraživanje (objavljeno u stručnom magazinu Journal of Ethnopharmacology) prema kojem uobičajena formula ubtana ima moćno antioksidacijsko i UV zaštitno djelovanje te pomaže ujednačiti ten.

Prema receptu Tanje Kraljić Strgačić, ajurvedske terapeutkinje, napravite tradicionalni ubtan koji čisti, umiruje i pomlađuje sve tipove kože.

Ubtan kod kuće
Smiješajte 50 g kurkume, 25 g slanutkova brašna i 25 g mljevenih badema, a potom suhoj smjesi postupno dodajte 30 ml bademova mlijeka i 20 ml ružine vodice. Miješajte dok ne dobijete pastu gustoće tekućeg jogurta. Umasirajte u kožu leđa i/li lica te ostavite da djeluje otprilike 20 minuta pa temeljito isperite prirodnim sredstvom za čišćenje. Za dubinsko djelovanje, piling na leđima prekrijte plastičnom folijom. Ovisno o tipu kože, ovu piling masku možete, poput Indijki, za njegu lica koristiti svaki dan, dok je za čišćenje leđa dovoljno aplicirati je jednom tjedno.

Kurkuma djeluje protuupalno, umiruje kožu, ublažava akne, smanjuje hiperpig­mentacijske mrlje i ožiljke od akni, regulira lučenje sebuma, dubinski čisti kožu i daje joj zdrav sjaj. Slanutkovo brašno, koje se također uobičajeno koristi u pripremi ubtana, uklanja odumrle stanice kože i suvišnu masnoću te sprečava da kurkuma ostavi mrlje na koži. Bademovo brašno i mlijeko svojim bogatstvom vitamina E regeneriraju i hidratiziraju sve slojeve kože, vraćajući joj mekoću i elastičnost, a ružina vodica, u Indiji osnovni kozmetički preparat, dodatno hidratizira i regenerira kožu te ublažava crvenilo.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci