U čemu je tajna arganova ulja?

Argan ili arganija legendarno je marokansko sveto drvo života, izuzetno otporno na sušu i dugovječno – može doživjeti starost od dvjestotinjak godina. Prema predaji, ako ugine, nakon sedam godina može ponovo oživjeti. Otkrijte kako čudesno ulje od njegovih plodova djeluje na organizam i na kožu...

Koze koje se u Maroku penju na stabla argana kako bi sažvakale opnu njegova oraha, turistička su atrakcija

Koze koje se u Maroku penju na stabla argana kako bi sažvakale opnu njegova oraha, turistička su atrakcija

Koze na granama

Među omiljenim turističkim atrakcijama u jugozapadnom Maroku su koze koje pasu na stablima argana. Naviknule su balansirati na granama i penjati se sve do vrha krošanja kako bi se domogle svježih plodova. Vanjski dio ploda sažvaču, a ispljunu unutrašnju jezgru – vrlo tvrd orah koji sadrži sjemenke.

Na taj način, kuda god prođu, koze „siju“ ovo drveće, pomažući opstanku rijetke biljne vrste koja raste samo na tom dijelu planeta, a čiji su plodovi jedna od najtraženijih svjetskih sirovina za proizvodnju kozmetičkih preparata.

Argan ili arganija legendarno je marokansko sveto drvo života, izuzetno otporno na sušu i dugovječno – može doživjeti starost od dvjestotinjak godina. Prema predaji, ako ugine, nakon sedam godina može ponovo oživjeti.

Prirodni lijek za jačanje organizma

Stabla argana na popisu su UNESCO-ve svjetske prirodne baštine jer su važna za ekološku ravnotežu, sprečavajući eroziju tla i širenje pustinje, štiteći druge biljke i prehranjujući životinje. Od pamtivijeka prehranjuju i ljude – od arganova ulja, meda i badema spravlja se slasni namaz amlou.

Arganovo ulje koristi se kao dodatak jelima nakon kuhanja ili prženja jer im daje osebujan orašast okus. Marokanci preporučuju da se njime poškropi kozji sir, začini salata ili da se doda u zobenu kašu ili gušći jogurt. Koriste ga i kao prirodni lijek za jačanje organizma te ublažavanje upala i srčanožilnih bolesti.

Za litru ulja treba sto kilograma plodova

Ovo svestrano ulje najpoznatije je kao drevni afrički eliksir ljepote koji je u proteklih petnaestak godina stekao kultni status na Zapadu. Tradicionalno ga proizvode žene ručno razbijajući orašaste jezgre arganovih plodova kako bi došle do sjemenki koje potom obrađuju hladnim prešanjem.

Da bi se dobila jedna litra ulja, potrebno je stotinjak kilograma plodova i do 20 sati ručnoga rada. Ovo tzv. tekuće zlato, prožeto vrelinom pustinjskoga sunca, u našem se podneblju pokazalo idealnim za njegu tijela.

arganŽene koje obrađuju arganove orahe zbog velike potražnje mogu računati na stalne prihode

Usporava starenje kože

„Zahvaljujući visokoj koncentraciji nezasićenih masnih kiselina i drugih aktivnih sastojaka poput sterola, vitamina E i karotenoida, ekstradjevičansko arganovo ulje obnavlja i jača osjetljivu kožu, oslabljenu kosu i lomljive nokte. Vrlo učinkovito usporava prijevremeno starenje pa je odlično za njegu suhe i zrele kože. Poboljšava mirocirkulaciju i jača tonus kože, štiti od UV zraka te ima protugljivično i antivirusno djelovanje“, kaže Dragana Klarić, savjetnica za prirodnu kozmetiku u Biovegi.

Arganovo ulje osobito se ističe time što izvrsno obnavlja lipide, odnosno masti koje su osnovni gradivni elementi zaštitnog sloja kože, a važne su i za hidrataciju jer čuvaju zalihe vode. Nezasićene masne kiseline u arganovu ulju svojim su sastavom slične masnoćama u koži pa se ona prirodno „popunjava“.

Prema receptu Dragane Klarić, napravite sami masku za kosu s arganovim uljem...

Revitalizirajuća maska za kosu
200 g shea maslaca
50 ml arganova ili ricinusova ulja
10 kapi eteričnog ulja ylang-ylanga
10 kapi eteričnog ulja limuna
Na laganoj vatri otopite shea maslac na vodenoj kupelji. Maknite s vatre, dodajte arganovo ili ricinusovo ulje i eterična ulja. Mješavinu ulijte u staklenku s poklopcem.
Prije svakog pranja kose umasirajte masku u vlasište i kosu. Pazite na količinu maske jer se ne smije cijediti s kose. Zamotajte kosu toplim ručnikom i ostavite da maska djeluje 30 minuta, a potom kosu operite šamponom.

Napomene:
Vodena kupelj je lonac s vodom u koji se stavlja manji lončić ili staklenka otporna na visoku temperaturu u kojoj će se sastojci otopiti.
Pripravak se čuva u staklenci s poklopcem na sobnoj temperaturi.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci