Top 5 savjeta za zdravo sunčanje

Nikad nije kasno ponoviti koji su preparati poželjni za zaštitu od sunca, koje bi trebalo izbjegavati u širokom luku, a kojima treba pristupiti s oprezom...

1. Kemijski filtri škode našem zdravlju i zdravlju mora

Environmental Working Group (EWG), međunarodna organizacija za zaštitu zdravlja i okoliša koja provodi program Skin Deep za procjenu zdravstvene sigurnosti kozmetičkih proizvoda, preporučuje da treba izbjegavati proizvode s kemijskim filtrima za zaštitu od sunca.

Takvi preparati obično su na bazi sastojaka poput oksibenzona, avobenzona, oktisalata, benziliden kamfor derivata (poznatog kao ecamsule), oktokrilena, homosalata i drugih, koji apsorbiraju UV zrake u kemijskoj reakciji pri kojoj se oslobađa toplina.

Dokazano je da spomenute tvari povećavaju rizik razvoja iritacija i alergija te nastanka pigmentnih mrlja na koži, a budući da prolaze kroz kožu u krvotok, mogu izazvati i hormonske poremećaje.

Kemijski filtri za zaštitu od sunca problematični su i zato što onečišćuju more. Naime, tijekom kupanja u moru zaštitna sredstva ispiru se s kože. Za razliku od prirodnih mineralnih filtara koji su biorazgradivi, kemijski filtri dugo ostaju u moru, trujući koralje i alge koje su važne za opstanak koralja.

2. Mineralna sredstva nježno ali i snažno štite i najosjetljiviju kožu

Kao najsigurnije proizvode za zaštitu od sunca Environmental Working Group (EWG) preporučuje one s mineralnim zaštitnim filtrima prirodnog podrijetla, poput cinkova oksida i titanova dioksida. Oni ne ulaze u kožu, nego na njoj stvaraju zaštitni sloj koji reflektira sunčeve zrake.

Cinkov oksid i titanov dioksid zajedno odlično štite kožu od UVA i UVB zraka. Mineralna sredstva dugotrajnija su i puno nježnija od kemijskih, pa su pogodna i za vrlo osjetljivu kožu.

3. Oprezno s marmeladama

Koristite li takozvane marmelade i pekmeze za intenzivno tamnjenje na bazi prirodnih sastojaka, pazite da ne „izgorite“ jer oni imaju samo nizak zaštitni faktor ili ga uopće ne sadrže.

4. Biljna ulja su odličan izbor, ali nisu za svakoga

Budite oprezni i ako koristite prirodna ulja koja se preporučuju za zaštitu od sunca. Neka ulja – ponajprije ona od lješnjaka, čileanske maline i tamanu ulje – doista imaju zaštitna svojstva, ali njihovo djelovanje uvelike ovisi o uzgoju, berbi i načinu čuvanja biljaka od kojih se dobivaju esencije.

Stoga, ako sami radite pripravke na bazi prirodnih ulja za zaštitu od sunca, dobit ćete odličnu njegu, ali ne i sigurnu zaštitu. Takve pripravke mogu koristiti osobe s otpornijom kožom koja lako tamni, i to u vrijeme kad sunce nije jako, dakle ‒ rano ujutro i kasno popodne. Za sigurniju zaštitu ipak se preporučuju proizvodi s deklariranim faktorima.

5. Samo odgovorno i umjereno sunčanje donosi benefite

Podrazumijeva se da treba izbjegavati „roštiljanje“ na najjačem suncu te u sunčanju uživati odgovorno i umjereno jer ćemo samo tako u potpunosti iskoristiti blagodati prirodne svjetlosti koja je nužna za dobro zdravlje i raspoloženje.

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci