Sve što ste željeli znati o serumima

Kako odabrati pravi, koja je razlika između "uljnih" i vodenih", može li se pretjerati pri upotrebi seruma, otkriva Mirela Ilenić, fitoaromaterapeutkinja i autorica brojnih nagrađivanih formulacija

Po čemu su serumi posebni?

Riječ je o intenzivnim formulama s visokom koncentracijom aktivnih sastojaka, a poput mnogih drugih kozmetičkih proizvoda, dizajnirani su s fokusom na nekoliko različitih djelovanja: izbjeljivanje i hidratacija, protiv starenja kože (antiaging) i pojave akni... Osim toga, serum je oblik kozmetičkog proizvoda koji koža brzo apsorbira i ima sposobnost dubinskog penetriranja, ne ostavljajući masni trag na koži.

Koja je razlika između "uljnih" i vodenih" seruma?

Serumi se često izrađuju na bazi kombinacije ulja i vode, tj. kao emulzija, na bazi vode u kombinaciji s visokim sadržajem natrijeve soli hijaluronske kiseline ili samo na bazi nutritivnih biljnih ulja. Njihova tekstura mora biti lagana.

Prilikom formuliranja „uljnog“ seruma, dodaju se i pojačivači apsorpcije da bi bolje i brže penetrirao u kožu, ne ostavljajući masni trag, te pripremio kožu za naknadno nanošenje kreme ili nekog drugog proizvoda.

Nepisano je pravilo da se „vodeni“ serumi - oni koji koži prvenstveno osiguravaju vlažnost i izvor su, primjerice, hijaluronske kiseline - u ritualu njege nanose prvi, odmah nakon čišćenja (navečer i ujutro).

Uljne serume, koji su bogati masnim kiselinama iz ulja i lipidima, nastojite nanositi posljednje, čak i nakon kreme, zato što će oni „zaključati“ sve sastojke u koži i blagotvorno djelovati na njen lipidni sloj. Na taj se način sprečava gubitak vlage iz kože.

Kako odabrati pravi serum?

Tržište je zaista prepuno kozmetičkih seruma, a pri odabiru obratite pozornost na prisutnost parabena (ethyl paraben, butyl paraben, methyl paraben, propyl paraben).

Kad birate hijaluronski serum, provjerite sadrži li, uz hijaluronsku kiselinu, i sol hijaluronske kiseline (sodium hyaluronat) jer tada možete očekivati dubinsku i površinsku hidrataciju te antiaging učinak.

Nikako ne bih preporučila kupnju seruma s vitaminom C ako se u njegovu sastavu nalazi čista askorbinska kiselina (ascorbic acid).

Ono što me posebno veseli jest činjenica da su na tržištu sve više prisutni prirodni oblici retinola i komponente koje imaju slično ili isto djelovanje poput bakuchiola, koji je potpuno prirodan i neškodljiv.

Koja je razlika između jutarnjih i noćnih seruma?

Preporuka je ujutro koristiti što intenzivnije preparate za hidrataciju, dok je noć namijenjena regeneraciji, oporavku kože. Stoga su u večernjoj njezi posebice važni uljni, nutritivno bogatiji serumi. Hidratizirajući serum na kožu uvijek nanesite prije kreme, a uljni serum neka uvijek bude posljednji korak u vašoj rutinskoj njezi kože lica.

Koji novi sastojci dolaze na velika vrata?

Antioksidansi će, sasvim je sigurno, uvijek biti prisutni u serumima za kožu lica jer je stres u našem svakodnevnom životu sve više i više prisutan. Zbog toga se i u koži stvara povećana količina slobodnih radikala koji ometaju sintezu kolagena, elastina i hijaluronske kiseline.

Izloženost plavom svjetlu uređaja - televizora, kompjutora, mobitela i tableta - također nepovoljno djeluje na kožu. UV zrake ljeti izazivaju fotostarenje kože, a tu su i nečist zrak i smog čijem smo djelovanju u većim gradovima sve izloženiji. Protiv svih ovih negativnih posljedica bore se antioksidansi.

Međutim, dolaze nam nove revolucionarne skupine aktivnih komponenti, a jedna od njih su i probiotici za kožu koji obnavljaju mikrobiom kože i potiču rast dobrih bakterija na koži te je štite od infekcija i raznih patogenih dermatoloških stanja, koja su posljedica ne samo onečišćenja zraka nego i činjenice da mnogo čistimo, peremo i tretiramo kožu te tako narušavamo njen prirodni biom.

Posebna skupina su i matrikinski peptidi ili pametne molekule sastavljene od kratkih nizova aminokiselina, peptida, koji djeluju iznutra i postižu dugoročne učinke u borbi protiv starenja kože.

Može li se pretjerati u uporabi seruma?

Naravno da može, kao i sa svakim drugim preparatom,. Osobito valja oprezno nanositi serume koji sadrže AHA voćne kiseline i retinol, pa se pri njihovom korištenju treba pridržavati uputa na proizvodu.

Mirela Ilenić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci