Suho četkanje tijela

Naša kolomnistica Marijana Pontoni, zagovornica prehrane sirovim namirnicama, otvara sezonu čišćenja. Ali ovaj put ne radi se o sirovojedstvu, nego o čišćenju kože. Naš najveći organ bit će nam zahvalan ako u svoju rutinu uvedemo jednostavni ritual jutarnjeg suhog četkanja. Marijana opisuje kako se to radi i kakva je četka najbolja

Proljeće nas uvijek zaskoči

Sirovojedstvo se često gleda kao samo to – prakticiranje prehrane sirovim namirnicama. No uvijek naglašavam, jer sam se i sama u to uvjerila, da je to mnogo širi pojam. Doista, prihvaćanjem principa da je važno unositi u sebe tvari koje su što prirodnije polako mi se počela stvarati šira svijest o tome što biram kao odjeću, obuću, kakvu kozmetiku upotrebljavam, kakva sredstva za čišćenje… Jednako tako, više mi nije potrebno da me itko podsjeća kada je vrijeme da se posvetim čišćenju sebe – bilo u duhovnom, emocionalnom ili fizičkom smislu. Moje tijelo to samo traži.

Proljeće kao takvo uvijek nas nekako zaskoči. Svi znamo da će i ove godine stići, radujemo se buđenju prirode, planiramo više aktivnosti na otvorenome, a ženski dio populacije počinje odlučnije i smjelije posezati za detoksikacijskim programima. Osobno sam mišljenja da nekakav datum ili razdoblje ne bi trebali označiti kad je vrijeme da se počnemo više posvećivati sebi. Mislim da je nužno stvoriti mentalno stajalište da je briga o sebi nešto što se proteže tijekom cijele godine, cijelog života. Naime, upravo ti mali redoviti rituali imaju blagotvorniji učinak nego iznenadni šok-tretmani kojima smo se skloni podvrgnuti kad zaključimo da je vrijeme da se pozabavimo sobom.

Detoks preko kože

Jutarnja čaša svježe iscijeđenog soka od limuna s medom i cimetom umjesto kave, svakodnevni boravak na svježem zraku, pa makar i nakratko, lagana masaža lica dok ga mažem hidratantnom emulzijom, sve su to sitnice koje pridonose tome da se svakoga dana osjećam dobro u svojoj koži. I još nešto – suho četkanje.
Moramo biti svjesni da je, kada govorimo o detoksikaciji, koža najveći organ. Preko nje doživljavamo svijet – toplinu, mekoću, podatnost, čvrstoću – no kožom komuniciramo sa svijetom i na puno suptilnijoj razini. Naime, preko kože djelomično reguliramo temperaturu tijela, što se najviše očituje kad nam je vruće.

Tada znojenjem izbacujemo veliku količinu toksina i na taj način pomažemo čišćenje cijelog organizma. No i koža sama po sebi treba čišćenje. Stoga, zašto čekati određeni datum da bismo svojoj koži olakšali suživot s nama? Pa zar nas koža ne štiti cijele godine? Nemojte oklijevati, nego svojoj koži darujte pozornost već danas.
Ja se o koži cijelog tijela brinem svakog dana čim ustanem. Kad sam počela upoznavati sirovojedstvo, upoznala sam tehniku o kojoj sam postala ovisna – na dobar način. Riječ je o četkanju kože na suho.

Svi smo mi već odavno upoznati s raznoraznim spužvama, četkama i ostalim takvim pomagalima koja nam pomažu bolje oprati kožu, ali, vjerujte mi, suho četkanje kože unosi sasvim novu dimenziju u njezinu njegu. Za takvo četkanje potrebna je posebna četka, ne toliko posebna u smislu da se teško može nabaviti, nego posebna u smislu da je nikada ne namačete, odnosno kratko se namače tek radi održavanja higijene same četke.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci