Suha ili dehidrirana: Kako razlikovati tip od stanja kože?

Poistovjećivanje suhe i dehidrirane kože jedna je od najčešćih pogreški u njezi lica. Na što pripaziti pri odabiru kozmetičkih preparata, o čemu ovisi stanje naše kože te kako pronaći ravnotežu – ključna su saznanja za kvalitetnu njegu. A prvi je korak otkriti kojem tipu pripada

Tipovi kože

Naizgled je lako odrediti tip kože, a prema tome i odgovarajući njegu jer je u dermatologiji i kozmetičkoj industriji općeprihvaćena podjela na normalnu, suhu, masnu i mješovitu kožu. Da biste ustanovili koji je tip vaša koža, preporučuje se umiti lice i provesti najmanje jedan sat, a po mogućnosti i nekoliko sati (primjerice, tijekom noći) bez nanošenja bilo kakvog kozmetičkog preparata te potom pregledati i opipati kožu.

Normalnom se smatra ona koža koja nije premasna, presuha ni osjetljiva, nego je svježa i glatka, fine teksture i ujednačene boje. Suha koža može se prepoznati po osjećaju zatezanja i sklonosti ljuštenju, crvenilu, pucanju ili svrbežu. Pojačano je osjetljiva te može biti gruba na dodir i izgledati umorno. Masna koža, očito je po nazivu, proizvodi puno sebuma – previše je sjajna, s proširenim porama i sklona je miteserima, prištićima i aknama. Mješovita koža najčešće je kombinacija dvaju tipova: masne (uglavnom na T-zoni duž čela, nosa i brade) i normalne do suhe na obrazima.

A što je onda dehidrirana, zrela, osjetljiva?

Ipak, često se navode i druge kategorije – primjerice, dehidrirana, osjetljiva i zrela koža, što izaziva nedoumice. „Pacijenti me često pitaju koji tip kože zapravo imaju jer su zbunjeni raznim klasifikacijama. Međutim, treba razlikovati tipove od stanja kože.

Osnovni tipovi kože (normalna, suha, masna i mješovita) genetski su uvjetovani, odnosno nasljedni su, a ponajprije su određeni sposobnošću kože da proizvodi više ili manje sebuma. No, ovi tipovi nisu potpuno ‘fiksni’ jer se koža, kao i cijeli organizam, neprestano mijenja ovisno o dobi, načinu života i okolišu, pa mogu nastati razna stanja, poput osjetljivosti i dehidriranosti“, objašnjava dermatologinja dr. Ljiljana Škrinjar iz Doma zdravlja Zagreb – Centar.

Razlika između suhe i dehidrirane

Jedna je od najčešćih zabluda poistovjećivanje suhe i dehidrirane kože. Suhoća je tip kože koji je genetski uzrokovan manjkom masnoća, odnosno lipida koji su potrebni za zadržavanje vlage i zaštitu od vanjskih utjecaja. Dakle, suhoj koži nije dovoljna samo hidratacija, nego su joj potrebni i njegujući proizvodi koji sadrže lipide poput, primjerice, ceramida.

Dehidrirana koža, pak, stanje je nedostatka vlage koje se ne odnosi nužno na suhu kožu, nego može zahvatiti svaki tip kože. Premda se to čini paradoksalnim, u osoba s masnim tipom kože ona je često dehidrirana – zato što je pretjerano „odmašćuju“ preparatima za matiranje tena i sužavanje pora.

Zbog toga koža postaje presuha na površini pa se pokušava vratiti u ravnotežu proizvodeći sebum, uslijed čega postaje još masnija. Da bi se prekinuo ovaj začarani krug isušivanja i zamašćivanja, hidrataciju treba pomno prilagoditi korištenjem preparata laganih tekstura kako se ne bi „zagušila“ ionako preopterećena koža. Ukratko, masnoj je koži potrebna nježnost, a ne „ribanje“.

Zrela

„Delikatan pristup potreban je i zreloj koži koja je kategorija za sebe jer se kod žena u menopauzi smanjuje proizvodnja kolagena, elastina i drugih tvari koje održavaju čvrstoću i jedrinu. Smanjuje se i aktivnost žlijezda lojnica pa koža općenito postaje više suha, pojavljuju se bore, a često nastaju i promjene u pigmentaciji.

Nakon šezdesete godine metabolizam kože toliko se mijenja da se ona više ne može svrstavati u uobičajene tipove, nego zahtijeva posebno prilagođenu njegu koja uključuje i pojačanu hidrataciju i veću nadoknadu gradivnih i hranjivih tvari“, navodi dermatologinja Škrinjar.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci