Što o vašem zdravlju govori pojava akni na određenim dijelovima lica

Akne na određenim područjima lica mogu ukazivati na probleme sa zdravljem ili načinom života. Takozvano mapiranje lica je praksa koja se radi tisućama godina, i iako se razvijala od davnina, mnogi se dermatolozi još uvijek oslanjaju na nju u dijagnosticiranju najboljeg liječenja

Koža kao zrcalo zdravlja

Ako su oči prozori duše, mislite na svoje lice kao na prozor svog zdravlja. "Mapiranje lica protiv akni, lice dijeli na zone koje odgovaraju specifičnim medicinskim okidačima ili okidačima u načinu života", kaže dr. Claire Chang, dermatologinja s certifikatom iz New Yorka.

“Potječe iz drevne istočne medicine, sugerirajući da je čovjekova koža možda odraz njezinog unutarnjeg zdravlja. Smatralo se da tjelesna neravnoteža potiče upale na koži, a određena područja lica predstavljaju određene organe. U novije vrijeme suvremeno mapiranje lica evoluiralo je tako da uključuje više znanstvenih i na dokazima utemeljenih uzroka izbijanja akni."

Zaintrigiran? Mi također. Međutim, trebali biste to uzeti s rezervom. Prema dr. Chang, mapiranje lica može pomoći pri ukazivanju na neke moguće okidače, ali nije ni blizu univerzalnom pravilu koje vrijedi za sve.

“Mapiranje lica može se koristiti kao jedan od alata za dijagnosticiranje i liječenje akni, ali ne bi se trebalo smatrati pouzdanim. Umjesto toga, moramo uzeti u obzir pacijenta kao cjelinu. Genetika, hormoni, prehrana, način života i učinci iz okoliša također igraju ključnu ulogu."

Ako utvrdite da se akne na vašem licu uvijek pojavljuju na točno istom mjestu, sastavili smo vodič za mapiranje lica protiv akni spajanjem najboljih istočnjačkih medicinskih podataka sa statistikama potvrđenim od dermatologa.

Čelo

"U kineskoj medicini čelo je povezano s probavnim sustavom", kaže dr. Chang. "Kaže se da akne u regiji čela predstavljaju probavnu neravnotežu, poput loše prehrane, nepravilne probave ili sindroma iritabilnog crijeva."

Da bi se pomoglo isprati toksine i pomoglo probavi, zamijenite kofeinske i prerađene napitke s vodom. Ako imate šiške ili prirodno masnu kosu, možda ćete se htjeti kloniti gustih ulja za kosu i češće prati kosu.

Prema dr. Chang, prljava kosa može pojačati znojenje i lučenje sebuma začepljujući pore, pogoršavajući tako izbijanje akni na čelu. Nošenje šešira ili kapa koje pokrivaju čelo također mogu zarobiti bakterije na tom području, što će izazvati izbijanje akni.

Sljepoočnice

Prema drevnom kineskom mapiranju, sljepoočnice odgovaraju bubrezima i mjehuru. Infekcije ili upale na tim područjima mogu se predstaviti kao akne, pa ćete, uz jako obrađenu ili masnu hranu, trebati pripaziti i na konzumaciju alkohola. Ako i dalje vidite kako vam sljepoočnice plamte, obratite se liječniku da biste vidjeli trebaju li vam intenzivniji lijekovi.

Obrazi

Akne u blizini vrhova obraza povezane su s dišnim sustavom, pa ako često šetate gradom ili vozite automobil otvorenih prozora, trebali biste dodatno paziti da očistite lice. Pokušajte nabaviti i neke uređaje za pročišćavanje zraka u svom domu.

S druge strane, dr. Chang napominje da biste možda trebali pogledati i moguće okidače iz okoliša, uključujući prljave jastučnice, posteljinu ili futrole za mobitele. Mnogo stvari svakodnevno dolazi u kontakt s vašim obrazima, pa čišćenje predmeta oko vas može smanjiti izbijanje novih prištića.

Brada i/li čeljust

Akne na bradi ukazuju na hormonalnu neravnotežu. Prema dr. Chang, “Hormonske se akne imaju tendenciju javljati ciklički, što je još gore s menstruacijom i menopauzom zbog većih relativnih razina androgena u odnosu na estrogen. Višak androgena potiče veću proizvodnju ulja u koži, što dovodi do začepljenja pora i izbijanja akni.

"Potrudite se održavati redoviti raspored spavanja i zdravu prehranu za ublažavanje hirovitih hormona, no ako se i dalje javljaju akne na bradi, možda ćete se htjeti posavjetovati sa svojim dermatologom i ginekologom i provjeriti mogu li kontracepcija ili spironolakton pomoći.“

Linija kose

Akne na liniji kose sugeriraju da određeni proizvodi za njegu kose ili kože mogu djelovati kao okidač, kaže dr. Chang. Akne na liniji kose ponekad se mogu nazvati "kozmetičkim ili pomadnim aknama". Pomade su gusti proizvodi na bazi ulja koji začepljuju pore i uzrokuju izbijanje akni.

Ako utvrdite da je većina vaših prištića skupljena oko ruba glave, najbolje je prestati koristiti proizvode za kosu na bazi ulja i prijeći na nekomedogene alternative, uključujući šampone i regeneratore. Preporučujemo liniju za njegu kose bez mirisa i bez ičega što bi moglo začepiti pore, poput sulfata, silikona, ftalata, parabena, boje ili glutena.

Nos

Na vašem nosu ima više uljnih žlijezda nego na ostatku lica, što ovo područje čini najsklonijem izbijanju akni. Obavezno temeljito očistite lice i koristite sredstva za njegu kože koja djeluje na odčepljivanje pora.

U kineskom mapiranju lica akne na nosu također su povezane s jetrom i bubrezima, pa možda vrijedi dvostruko provjeriti sa svojim liječnikom imate li visoki krvni tlak ili poremećaj funkcije jetre. Ako sumnjate da je to slučaj, pokušajte smanjiti alkoholna pića i konzumaciju pretjerano začinjenih jela.

Pročitajte i:

Analiza kože po zonama

Znakovi na koži koji govore da vam ne odgovaraju mliječni proizvodi

Akne na tijelu - poremećaj hormona ili probave

Što jesti za zdravu i lijepu kožu, kosu i nokte?

Izvor: realsimple.com

Tena Ožegić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci