Što Indijke nikad ne rade u njezi kose

Rituali koji su nama uobičajeni i automatski, Indijkama nisu. Što one nikada ne rade s kosom, koje recepte koriste te kako ih ispravno trebamo primjenjivati provjerila je naša suradnica na radionici prirodne kozmetike Tanje Kraljić Strgačić

Ulje koje čisti vlasište

Indijke ne peru kosu svaki dan, nego 2 - 3 puta tjedno kako bi i vlasište i kosa dobili priliku da se zamaste i time se prirodno zaštite od štetnih vanjskih utjecaja. Usto, nikad ne peru i ne ispiru kosu vrućom vodom, nego isključivo mlakom ili čak hladnom vodom, a svakodnevnim pomnim češljanjem potiču prirodno izlučivanje sebuma i rast kose. U izradi frizura ne koriste mnoštvo proizvoda za stiliziranje, ne prave stroge punđe i repove koji zatežu i čupaju kosu, nego koriste kopče i vrpce od prirodnih materijala kojima kreiraju ležernije frizure.

Rijetko koriste regenerator, radije jednom tjedno posegnu za regenerirajućim prirodnim maskama ili njegujućim uljima. Nanose ih prije pranja kose, za razliku od nas zapadnjakinja koje njegujemo kosu maskama i regeneratorima nakon pranja. Suprotno uvriježenom mišljenju, ulje neće dodatno zamastiti kosu i vlasište jer dobro odabrano ulje će očistiti vlasište i prevenirati prhut, iritacije vlasišta pa čak i ispadanje kose. Zato je uljna masaža vlasišta, koja istodobno opušta um i tijelo, najrasprostranjeniji ajurvedski ritual među Indijkama.

„Za masažu vlasišta i regeneraciju kose u Indiji su najcjenjenija ulja u koja su dodane biljke bhringaraj, brahmi, ogrozd (amla) i neem. Osim njih, često koriste i sezamovo ulje za njegu suhe kose, a kokosovo ulje koriste za toplijih mjeseci jer hladi organizam (i kosu) te smiruje razdražljivi um (zbog čega je posebno pogodno za osobe s pojačanom pitta došom).

Bademovo, maslinovo, jojobino i arganovo ulje su dobrodošli za sve tipove kose“, navodi ajurvedska terapeutkinja Tanja Kraljić Strgačić, ističući da u zimskom periodu uljne masaže možemo provoditi 1 - 2 puta tjedno. Pri tom je najvažnije da su ulja blago zagrijana i da se tako topla nanose masirajućim kružnim pokretima na kosu i vlasište. Dopustite im da djeluju najmanje 1 - 2 sata, a idealno bi bilo ostaviti ulje da djeluje tijekom noći. Blagom masažom vlasišta potiče se cirkulacija te tako do vlasi stiže više hranjivih tvari potrebnih za njihov rast.

Napravite šampon od koprive za sve tipove kose

Ajurvedska njega prema vašem tipu kose

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci