Šminka koja vraća godine

Kad je o šminkanju riječ, pravilo da je manje više s godinama sve više vrijedi. Evo vizažističkih savjeta za klub 30+

U dvadesetima još možemo eksperimentirati s bojama, no u zrelijim godinama bolje je držati se šminke za koju znamo da nam dobro pristaje. Ne brinite se ako već godinama nosite istu boju ruža, rumenila ili sjenila: dokle god vam lijepo stoji i dostupna je u prodaji, moda vam neće zamjeriti.

Kad je o preplanuloj puti riječ, svakome pristaje nekoliko minuta solarija, no bolji su odabir proizvodi za samotamnjenje ili bronzeri. Sunčanje unatoč lijepoj, zlatnoj puti donosi i nove bore, isušenost i hrapavost kože, a to su svakako činjenice koje nas ne dovode do mladolikog izgleda.

Put

Najviše problema zasigurno stvara odabir pudera, koji je s godinama sve važniji. Pronađete li puder koji koži daje sjaj i izjednačava boju, i vidiljivost bora će se smanjiti. Međutim, budete li teškim slojevima pokušavali skriti umor i bore, one će postati još izraženije.

Umjesto pudera u prahu, koji kožu naizgled osuši, potražite lake, vlažne, tonirane kreme ili tekuće pudere. Oni mogu sadržavati sastojke koji pomlađuju kožu i malo pigmenata koji raspršuju svjetlost i tako daju licu poseban sjaj.

Pazite da ga nanesete u tankom sloju i da ga dobro razmažete prema dekolteu i rubu vlasišta. Ako još niste razmišljali o tome, možda je vrijeme da u kupaonicu stavite ogledalo koje povećava, sa svjetlom – pri šminkanju će vam biti od velike pomoći.

Oči

Odaberite sjenila nježnih, pastelnih boja jer s tamnim tonovima izgledamo starije i umornije.

Možete upotrijebiti cijelu paletu boja za lice. Ako su vam kapci naborani, umjesto po rubu trepavica, crtu povucite po unutarnjem rubu gornjeg kapka. Trepavice su s godinama sve tanje i rjeđe, zato im priuštite posebnu njegu serumom za poticanje rasta i maskarom koja ih boji i ujedno njeguje.

Usne

Ako oko usana imate sitne bore, a rub je nedefiniran, najprije olovkom iscrtajte željeni oblik usana.

Ruž neka sadrži hranjive, kremaste sastojke i izbjegavajte jako postojane ruževe koji isušuju kožu.

Boje? Tamne izaberite ako su oči istaknute samo maskarom ili svijetlim sjenilom boje kože, ali neka imaju u sebi živahan ton. Inače radije birajte svjetlije, življe nijanse (koraljne i ružičaste). Smeđa ili ljubičasta u zrelijim godinama više nisu najbolji odabir.

Nika Veger, vizažistica

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci