Sastojci koji su u kozmetici dobri samo za - izbjegavanje

Vaš omiljeni proizvod za njegu kože može biti pun potencijalno štetnih kemikalija, ali kako razlikovati one dobre ili manje loše među stotinama teško izgovorljivih stručnih naziva? Zastrašujuća je pomisao da proizvod koji svakodnevno koristimo za ljepotu može naškoditi našem zdravlju, a jedina prava moć je - znanje. Zamjena svih kozmetičkih preparata neke podjednako plaši, ali krenite s onim proizvodom koji ćete prvog potrošiti. Opremite se znanjem i alatima pomoću kojih ćete postati osviješten potrošač. Evo nekoliko savjeta kako kupovati pametnije i reducirati izloženost toksičnim supstancijama...

1. Čitajte deklaracije
Naučili smo čitati deklaracije hrane, ali koliko često pročitate popis sastojaka na deklaraciji gela za tuširanje ili kreme za ruke prije nego što ih ubacite u košaricu? Iako može biti zbunjujuće i zahtjevno, ako naučite nazive samo nekoliko sastojaka koje bi bilo dobro izbjegavati, kao što su npr. parabeni, ftalati ili triklosan, znat ćete kako izbjeći neke od najškodljivijih.

2. Skenirajte mobitelom
Da biste i bez čitanja deklaracije dobili podatak je li određeni proizvod dobar odabir, instalirajte na svoj pametni telefon aplikacije kao što su Think Dirty, Skin Deep ili Codecheck. „Skeniranjem“ proizvoda one nude zdravije alternative i uče nas o negativnim efektima potencijalno štetnih sastojaka. Think Dirty ocjenjuje 12 000 proizvoda, koliko ih sadrži u bazi podataka, povezujući sastojke s nastankom raka, toksičnim utjecajem na reproduktivni i imunosni sustav te alergije.

Njegov „brojač“ štetnih sastojaka rangira proizvod od 1 (bezopasan) do 10 (ozbiljno štetan utjecaj na zdravlje) u svakoj od kategorija. Na istom principu funkcionira i Skin Deep koji će, uz rangiranje proizvoda, izvući i kratku listu najgorih sastojaka u proizvodu. Njegova baza broji čak 78 000 kozmetičkih proizvoda pa je za najbolji rezultat optimalno koristiti više aplikacija jer često u svojim bazama imaju različite proizvode.

3. Koristite rjeđe
Svi trebamo proizvode za njegu i uljepšavanje, ali onda kada je moguće koristite ih rjeđe ili odaberite organsku varijantu. Primjerice, izbjegavajte tamne boje za kosu jer sadrže kancerogeni katran, crvene i tamnije ruževe jer vjerojatno imaju olovo u sebi, proizvode koji ravnaju kosu zbog štetnih ftalata i formaldehida. Odlučite se radije za proizvode s kraćim popisom sastojaka. To što imaju manje sastojaka ne znači da nisu učinkoviti kao oni s „dugom“ deklaracijom ili da su bolji.

Time se samo smanjuje rizik zbog izloženosti sastojcima koji mogu iritirati kožu jer manje sastojaka često znači i manji rizik od izloženosti djelovanju upitnih kemikalija, ali i kraće vrijeme dešifriranja njegovih učinaka na zdravlje.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci