Recept za prirodno posvjetljivanje kose

Zagovornica prehrane sirovim namirnicama Marijana Pontoni predstavlja vam recept s medom za prirodnu njegu i posvjetljivanje kose

Tamnija kosa i crvenkasti sjaj

Ne znam kako vi razmišljate, ali mene uvijek oduševi neka nova namirnica koju mogu uvrstiti u prehranu. No još više me oduševi kada za neku staru otkrijem nov način primjene. Med je poznat kao prirodni zaslađivač, a rado je viđen i u kućnoj ljekarni jer su pčele skupile iz prirode niz korisnih sastojaka koji nam pomažu održati, ali i obnoviti zdravlje. Vjerojatno ste čuli i za kozmetičke proizvode s medom koji svojim prekrasnim nutrijentima njeguje i kožu, no jeste li znali da kod kuće vrlo lako možete pripremiti preparat s medom koji njeguje kosu i posvjetljuje je nekoliko nijansi? Ja sam to relativno nedavno otkrila i jedva sam čekala da isprobam.

Budući da ne upotrebljavam komercijalne boje te da prirodno imam nešto crvenog pigmenta i tamnosmeđu kosu, jako me zanimalo kamo će me taj eksperiment odvesti.  No kad sam isprobala tretman, oduševila sam se! Rezultat je meka i podatna kosa dvije do tri nijanse svjetlija s laganim crvenkastim sjajem. Uz posvjetljivanje, ovaj pripravak naglašava skrivene nijanse naše kose, a iskustva korisnica govore da djeluje i na kosi tretiranoj konvencionalnim bojama za kosu.

Recept

Omjer meda i destilirane vode je 1:4, a najmanja količina meda 10 grama. Prema tome koliko vam je kosa duga procijenite koju ćete količinu upotrijebiti za ovaj preparat. U smjesu možete dodati žličicu cimeta i kardamoma u prahu te žlicu maslinova ulja i ostaviti da sve odstoji barem sat vremena na sobnoj temperaturi.

Čarolija se sastoji u tome da med u dodiru s destiliranom vodom oslobađa prirodni hidroksid, a cimet, kardamom i maslinovo ulje pojačavaju učinak tog spoja. Smjesu se nakon što odstoji nanosi na čistu kosu na kojoj nema ostataka regeneratora ili drugih preparata te se preporučuje staviti plastičnu kapu za tuširanje, a može se omotati i starim ručnikom.

Želite li jače posvijetliti, potrebno je nekoliko tretmana

Iako neki savjetuju da držimo na kosi preko noći, ja sam je držala dva sata i već sam polučila rezultat. Nakon toga kosa se normalno opere šamponom i nije potrebno stavljati regenerator. Nakon svakog tretmana ovom smjesom kosa je svjetlija.

Zar to nije prekrasna alternativa laboratorijskim pripravcima? Doduše, želite li jače posvijetliti kosu, potrebno je nekoliko tretmana, ali ste sasvim sigurni da nema negativnih efekata, za razliku od konvencionalnih boja. Njihove se kemikalije najčešće talože na ženskim reproduktivnim organima i u nekoliko studija dokazano je da su izravno povezani s karcinomom tih dijelova tijela.

Ja uživam u svojoj novoj nijansi i njegovanoj kosi, nadam se da ćete i vi.

Marijana Pontoni, zagovornica prehrane sirovim namirnicama

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci