Razlika između kemijskog i mehaničkog pilinga

S obzirom na način uklanjanja mrtvih stanica, pilinge dijelimo na mehaničke i kemijske. Sastojci i načini uklanjanja stanica uvelike se razlikuju...

Siguran za kućnu primjenu

Kod mehaničke vrste pilinga preparati su obogaćeni sitnim zrncima i fizički otklanjaju mrtve stanice s površine kože. Kemijski pak razgrađuje spone rožnatih stanica s površine kože te najčešće sadrži AHA i BHA kiseline ili prirodne enzime. Kako je ova vrsta pilinga agresivnija, važno je da je primjenjuju isključivo stručne osobe, najbolje dermatolozi. Kemijski pilinzi ionako se ne preporučuju za uobičajeno redovito njegovanje kože, nego se primjenjuju kod određenih stanja poput akni, ožiljaka ili za ublažavanje bora.

Mehanički piling najčešće je prirodan, za razliku od kemijskog, i siguran je za kućnu uporabu pa ga je najbolje pripremiti u kućnoj radinosti. Većina sastojaka svima je dostupna. Uz malo truda i mašte, sitna zrnca mogu se lako kombinirati sa svježim voćem, uljima ili pak gotovim kozmetičkim pripravcima poput šampona, kreme, gela ili pjene za umivanje te prirodnih maski, pri čemu piling može postati i višenamjenski proizvod koji, primjerice, hrani kožu, čisti je i uklanja površinski odumrli sloj.

Meka i kruta baza

Mehanički pilinzi za lice znatno su nježniji od onih za tijelo, nanose se nježnim kružnim pokretima na vlažnu i prethodno očišćenu kožu, izbjegavajući područje oko očiju. Nakon utrljavanja, taj je prirodni pripravak dobro pustiti da malo odstoji na koži kako bi iz njega upila hranjive tvari.

Koža tijela trpi grublje pokrete i veće granule pa pri trljanju možemo pojačati pritisak. Piling isperite mlakom vodom. Nakon tretmana najbolje je nanijeti odgovarajuću kremu te je važno barem nekoliko sati izbjegavati sunce koje bi moglo oštetiti osjetljiv epidermis pa čak i izazvati mrlje.

Osnovna je formula svakog mehaničkog i prirodnog pilinga spoj meke i krute baze. Za meku bazu poslužit će ulja, maslaci, med, jogurt, vrhnje, voda, voće i sl., a za krutu različita zrnca ili druge sitne čestice koje možemo dobiti od usitnjenih žitarica, orašastih plodova, sjemenki i koštica. Za ovu svrhu poslužit će kokosovo brašno, mljevena riža, ječmene pahuljice, usitnjeni mak, lan, sezam, ali i suhe biljke i latice cvijeća. Sve ove sastojke možete dodati i u neki postojeći preparat za kožu kojim se inače koristite ili pak načiniti posve prirodan.

Najbolje prirodne granule

U pilingu za tijelo mogu biti i krupnije granule, no treba ih prilagoditi stanju kože pa neke od njih treba usitniti. U ovu svrhu poslužit će morska sol, šećer, griz, palenta, kava, sitan pijesak, pšenica, alge i glina.

Među najgrublje pilinge svakako spadaju oni za stopala i laktove. Na tabanima je koža najdeblja, oko četiri milimetra, što je čini jako otpornom i sklonom novom zadebljanju. Površinski, zadebljani sloj kože na tabanima može se držati pod kontrolom pravilnom njegom, baš kao i koža na laktovima koja može biti siva i gruba. Piling umiješan u šampon može biti od koristi kod problema s vlasištem. Uklonit će prhut i pomoću odgovarajućih sastojaka umiriti iritacije. 

Mary Novosel

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci