Prirodne maske za lice

Lice je dio tijela najizloženiji vanjskim utjecajima. Na njemu se ocrtava stres, godine i opće tjelesno stanje. Zato je važno da o licu vodimo računa i jednom tjedno odvojimo 20-ak minuta za revitalizirajuće prirodne maske koje možemo napraviti sami

Ono što je najvažnije kod spravljanja maski za live u vlastitom domu jest što znate odakle potječu sastojci pa ćete tako biti sigurni da na lice nećete nanijeti ništa toksično i štetno. Također je važno da znate koji je vaš tip kože te koje su prednosti nekih sastojaka koje možete stavljati u maske.

Koža je građena od različitih vrsta tkiva i svakom od njih je, ovisno o godinama, potreban različit tretman. Prvo što je potrebno stanicama kože jest energija, a nju možete dobiti iz meda, voća, kokosova ulja i mlijeka.

Sljedeće što je koži apsolutno nužno su vitamini: vitamin A koji djeluje kao hormon u stanicama kože, vitamini B kompleksa koji su ključni za sve metaboličke procese u aktivni stanicama i vitamin E koji djeluje kao antioksidant i čuva stanice od štetnog djelovanja toksina.

MASKA OD MRKVE ZA SUHU KOŽU
Suha i iritirana kože obično nastaje zbog kombinacije nedostatka vitamina A i nepovoljnih vremenskih uvjeta. Najvažnije je da maska koju napravite ima dovoljno vitamina A, a njega možete naći u šljivama, avokadu, mrkvi i borovnicama.

Sastojci:
2-3 velike mrkve, 4-5 žličica meda
Priprema

Skuhajte, a zatim propasirajte mrkve. Pomiješajte s medom. Nježno nanesite na lice i ostavite da djeluje 10 minuta. Isperite hladnom vodom.

MASKA OD BANANA ZA NORMALNU KOŽU
Normalna koža ima strukturu koja održava ravnotežu između suhe i masne, i takvoj je koži na raspolaganju širok izbor sastojaka koje može upotrijebiti u maskama: breskve, banane, bademi, ružina vodica, ružine latice, jagode, papaja, krastavac...

Priprema
Ispasirajte četvrtinu banane i nanesite na lice. Ostavite da djeluje 15-20 minuta i isperite hladnom vodom.

MASKE ZA MASNU KOŽU
Kako biste očistili pore i omogućili koži da diše, najbolje je koristiti maske koje imaju kisele sastojke (npr. limun ili zelene jabuke). Takvim maskama možete dodati i sastojke koji su dobri za sve tipove kože: krastavac ili paprika.

Maska od jabuke i kruške
Sastojci:
zelena jabuka, kruška, žlica jogurta s niskim postotkom masnoće

Priprema

Pomiješati naribanu jabuku, propasiranu krušku i jogurt i nanijeti na lice. Isprati lice toplom, a zatim hladnom vodom.

Maska od breskve
Sastojci:
breskva, žličica meda, žličica zobenih pahuljica

Priprema
Skuhajte breskvu dok ne omekša i zatim je propasirajte. Dodajte žličicu meda i zobenih pahuljica. Miješajte dok ne dobijete gustu masu. Nanesite na lice i ostavite da djeluje 10 minuta. Isperite hladnom vodom.

NAPOMENA! Maske za lice od voća i povrća bit će djelotvorne jedino ako koristite nešpricamo voće i povrće. U suprotnom ćete napraviti više štete nego koristi - nije li to odličan razlog da od sada iskreno podržavate organski uzgoj!

 

Marija Milačić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci