Prirodne boje za kosu - jednako učinkovite a puno zdravije od umjetnih

Biljni pigmenti i čajevi mogu tonirati prirodnu boju kose ili je potpuno promijeniti. Potrebno je nešto strpljenja i vremena za eksperimentiranje, no trud se isplati jer prirodne boje čuvaju zdravlje

Kana, orah, rabarbara...

Davno, prije pojave sintetičkih boja, prirodni su sastojci korišteni za spravljanje pigmenta za šminku, boja za kosu, odjeću i hranu. Žarkožuta, plava, zagasitosmeđa ili crvena mogu se dobiti pomoću sastojaka organskog podrijetla i tehnika starih i do pet tisuća godina, kojima su se služile i naše bake.

Prirodne boje za kosu, bilo kupovne ili one iz kućne radinosti, boje vlasi bez ikakvih dodanih kemikalija, a za boju su odgovorne biljke koje daju pigment, poput kane, oraha, rabarbare, kave, kurkume. Za razliku od kemijskih boja koje agresivno uklanjaju prirodni pigment iz unutrašnjosti vlasi i zamjenjuju ga sintetičkom bojom, većina prirodnih boja za kosu oblaže vanjski, površinski sloj vlasi, a ne uništava njenu strukturu.

Pokrivanje sijedih

Zato je rezultat bojenja, kao i trajnost prirodne boje, drugačija od sintetičke. Boja za kosu dobivena pomoću biljnih pigmenata ne može drastično promijeniti boju vlasi, pa će ona više biti kombinacija inicijalne boje i odabrane boje. Zbog toga je katkad potrebno nekoliko puta ponoviti postupak bojenja da bi se postigla željena nijansa.

Kad je riječ o skrivanju godina, prirodne boje mogu pokriti sijede vlasi, ali rezultat ovisi o kvaliteti kose, ali i o vrsti boje za kosu. Čak i ako nemate sijede, zbog isključivo organskih sastojaka, prirodna boja može drugačije reagirati na različitim tipovima i nijansama kose. Zato ćete, vjerojatno, trebati iskušati nekoliko nijansi dok ne pronađete onu idealnu koja odgovara baš vama – ali zar niste jednako isprobavanje prošli i sa sintetičkim bojama?

Osim već spravljenim, kupovnim prirodnim bojama za kosu, vlasi možete obojiti i biljnim pigmentima u prahu, od kojih je svakako najpoznatija kana koja daje vatrenocrveni ton. Ako ste vični i željni kemičarskih pothvata, kombiniranjem različitih omjera kane s ostalim pigmentima (primjerice, s amla, indigo ili sena prahom), ili njihovim samostalnim korištenjem možete dobiti jedinstvene tonove plavih, smeđih, crnih i crvenih nijansi.

Osim što prikrivaju sijede vlasi, ovi biljni prahovi ujedno djeluju kao njegujuće terapijske maske pa mogu regulirati lučenje sebuma, spriječiti pretjerano opadanje vlasi, zaštititi ih od UV zračenja, ublažiti prhut i gljivične infekcije vlasišta. Čak i ako vam je kosa oštećena kemijskim bojama i tretmanima, uz ove boje brže će se oporaviti, imat će veći volumen i bit će jača i sjajnija.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci