Prirodna rješenja za proljetne kožne tegobe

Svi se radujemo toplijim i sunčanijim danima, no našem je tijelu u to vrijeme potreban veći oprez i posebna njega. Reakcije na koži, kao što su prištići, dermatitis i ekcemi, česta su pojava, a izbjeći ih možemo uz ova tri prirodna pripravka.

Kad koža usprkos UV zaštiti reagira burno na sunčeve zrake, zagrebačka aromaterapeutkinja Katica Wolf predlaže prirodne pripravke koji će umiriti blaže oblike osipa, dermatitisa, ekcema i akni:

Manuka med djeluje kao odlična hidratantna krema koja održava kožu vlažnom i mekom, a usto ima snažno protuupalno i antibakterijsko djelovanje.

Ako se uzima oralno (tri puta dnevno pojedna žličica), djeluje kao imunostimulator, a dermalno pomaže ublažiti ekceme, dermatitise, gljivične infekcije, ugrize insekata i akne. Med nanesite direktno na oboljelo područje, zamotajte gazom i ostavite da djeluje tijekom noći.

Zob umiruje kožu i obnavlja njenu pH ravnotežu (neki ekcemi napreduju u blago alkalnom okruženju) te umanjuje svrbež.

Za ekceme i dermatitise može se napraviti oblog ili kupka. Šaku zobenih pahuljica stavite u gazu, dobro je zavežite i stavite u mlaku vodu da odstoji pola sata. Zob će u vodu ispustiti blagotvornu sluz koja vlaži i umiruje upalne procese. Dobivenom tekućinom može se ispirati zahvaćeno područje ili stavljati oblozi.

Ulje noćurka može pomoći kod neurodermatitisa, psorijaze i raznih upalnih kožnih reakcija.

Kombinacijom dermalne i oralne primjene mogu se znatno smanjiti problemi poput suhoće, svrbeža i prhutanja kože. U tom ga je slučaju potrebno uzimati oralno tri puta dnevno po jednu žličicu nakon obroka, a dermalno se može nanositi od 4 do 5 puta dnevno, samo ili u kombinaciji s nekim drugim biljnim uljem (npr. tamanu uljem koje djeluje protuupalno i umirujuće).

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci