Prirodna kozmetika - što gledati na deklaraciji

Filozofija kozmetičkih kuća posljednjih se godina sve više zaokreće u prirodnom i holističkom smjeru. Isključuju se parabeni, aluminijeve soli, parfemi, boje, amonijak i brojni drugi sastojci u zamjenu za biljke, voće i minerale. Zamjenjuju se i katkad nužni konzervansi boljim i učinkovitijim varijantama...

Konzervanse kao što su metil, propil, etil paraben i butil sadrži većina krema za njegu lica i tijela. Pokazalo se da imaju blago estrogeno djelovanje, što znači da njihovom redovitom upotrebom možemo narušiti prirodnu hormonsku ravnotežu. Jedan od najopasnijih konzervansa je formaldehid, za koji neki istraživači kažu da je kancerogen te da dugotrajnom upotrebom može izazvati neželjene reakcije na koži.

Iako brojni proizvodi nose natpis 'bez konzervansa', to ne znači da u njima nema tvari koje štite proizvod. To znači da ih imaju u minimalnim količinama ili pak sadrže one koji nisu navedeni na službenom popisu konzervansa koje je propisala EU. To mogu biti eterična ulja, vitamina E ili tokoferol, emulgatori, propolis, prirodni biljni alkohol... Primjerice, uljni koncentrati i balzami, budući da ne sadrže vodu, mogu biti na polici 100 posto prirodni i bez konzervansa. Takvi su proizvodi zaštićeni eteričnim uljima ili prirodnim vitaminom E koji, osim što štiti proizvod, štiti i kožu od slobodnih radikala.

Ako ste mislili da su konzervansi nužni kako bi spriječili rast mikroorganizama te omogućili što dulje korištenje proizvoda, kreme francuskih kozmetičkih kuća L'Occitane i Avene potpuno bez konzervansa će vas razuvjeriti. Prvu morate sami smiješati, a druga ima patentirani čep koji ne propušta ulazak mikroorganizama.

 

 

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci