Prirodna kozmetika

Danas postoje razne „prirodne“ kozmetike i mnogo je dilema kako prepoznati pravu. Pročitajte nekoliko smjernica koje će vam pomoći razjasniti nedoumice i lakše prepoznati prave prirodne proizvode

Oznake na proizvodima

Supstancije biljnog podrijetla kao što su ulje jojobe, ekstrakt nevena ili esencijalno ulje metvice znak su da ste na pravom putu. Ono što bi trebalo izbjegavati su umjetni mirisi, talk, ureja te konzervansi poput ethyl-, methyl-, propyl- i butylparabena. Naravno, ne morate odmah odbaciti cijeli sadržaj svoje kozmetičke torbice, ali možete zamijeniti nekoliko osnovnih proizvoda.
BDIH – jamstvo prirodnog podrijetla, kvalitete i neškodljivosti proizvoda
DEMETER – oznaka biodinamičke proizvodnje po doktoru Rudolfu Steineru
ECOCERT – znak organske proizvodnje bez uporabe kemije

Podjela prirodne kozmetike

EKOLOŠKA KOZMETIKA – često se naziva prirodna kozmetika. Isključuje kemijske i sintetičke konzervanse (paraben, formaldehid i sl.), emulgatore, mirise i boje, silikone, parafine... Upotrebljavaju se najčešće ručno pripremljeni ekstrakti ljekovitih biljaka, biljna i eterična ulja, prirodni voskovi, voda, alkohol nastao ekstrakcijom biljaka... Prirodna kozmetika nije testirana na životinjama i pakirana je u ekološki prihvatljivoj ambalaži. Umjesto konzervansa, sadržava eterična ulja, propolis i prirodni alkohol. Prepoznaje se i po nekim postupcima pri izradi i pakiranju – tuba umjesto teglice ili bočica s posebnim zatvaračem. Tako je spriječena kontaminacija i osiguran dulji vijek trajanja proizvoda (do tri godine).

ORGANSKA KOZMETIKA – preparati koji su spravljeni samo od prirodnih sastojaka i od proizvoda uzgojenih organskim putem (npr. bilje ili voće uzgajano je potpuno prirodno bez upotrebe pesticida i drugih kemijskih sastojaka). Što zapravo znači organsko? To znači da preparat mora biti proizveden od prirodnih, organski uzgojenih sirovina ili samoniklog bilja iz ekološki čistih područja. Posjeduje certifikat koji potvrđuje kontrolirano prirodno podrijetlo sirovina. Označava da su sastojci potpuno prirodni, bez konzervansa, umjetnih boja, mirisa, parabena itd. Zemljište na kojem se uzgajaju organske biljke ne smije biti tretirano pesticidima i umjetnim gnojivima. Ne testira se na životinjama. Na proizvodu mora biti istaknut cjelovit sastav. Kozmetika koja ispunjava sve ove kriterije ima pravo na certifikat prirodne organske kozmetike. Taj je certifikat jamstvo organskog, prirodnog podrijetla, vrhunske kvalitete i neškodljivosti proizvoda.

BIODINAMIČKA KOZMETIKA – biodinamička poljoprivreda sustav je organske poljoprivrede koja se temelji na antropozofskim učenjima Rudolfa Steinera. Biodinamičko poljoprivredno gospodarstvo zatvoreni je sustav koji se promatra kao živi organizam za koji je samoodrživost i samodostatnost ključ. Tako većinu sjemena i gnojiva ono proizvodi samo. Rad rukom vrlo je bitan za održavanje žive veze između ljudi i zemlje. Sjetva i žetva podudaraju se s ritmovima prirode. Prati se Mjesečev kalendar, a osnovno pravilo je: sve što mora rasti i razvijati se treba biti napravljeno za vrijeme rastućeg Mjeseca, a sve što se mora zaustaviti i umrijeti mora se napraviti za vrijeme opadajućeg Mjeseca. Umjesto da se osiromašuje priroda, biodinamički uzgoj usmjeren je na sklad s okolišem i drugim organizmima. Biodinamička proizvodnja uključuje i uporabu posebnog komposta, posebnu obradu zemlje, proizvodnju vlastita sjemena i sijanja u određeno vrijeme, ručno branje i odabir biljnog materijala u određeno doba godine i dana. Biodinamičari u kalendaru biljke dijele na četiri skupine – biljke korijena, lista, ploda i cvijeta. Bilo da su biljke za prehranu ili će se od njih praviti proizvodi za njegu, veoma je važno da se prati kalendar kada se što radi. Biodinamički proizvodi imaju certifikat Demeter, koji se smatra najvišim stupnjem organske poljoprivrede u svijetu.

Maja Pakić

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci