Prepoznajte dobar preparat za sunčanje

Razne kreme za sunčanje s jakim kemijskim zaštitnim filtrima koji upijaju sunčeve zrake ili s mineralnim koji ih odbijaju štite nas od neželjenih posljedica sunčanja. No potrebno je znati koje proizvode odabrati i kako ih koristiti...

Preplanula put koju većina želi imati već nakon nekoliko dana ljetovanja, osim kratkoročnog zadovoljstva, dugoročno može prouzročiti niz neželjenih posljedica.

Znanstvenici kažu da koža pamti i da je dovoljno samo nekoliko puta u životu izgorjeti na suncu da se pojave promjene, od ubrzanog starenja kože, nastanka prolaznih smeđih mrlja pa do trajnog nakupljanja pigmenata. Sve su češće alergijske reakcije, ali i pojava melanoma, raka kože koji je sve češći kod osoba koje se neumjereno izlažu suncu.

Opasne UVA-zrake

Razne kreme za sunčanje s jakim kemijskim zaštitnim filtrima koji upijaju sunčeve zrake ili s mineralnim UV blokatorima koji ih odbijaju štite nas od neželjenih posljedica sunčanja. No potrebno je znati koje proizvode odabrati i kako ih koristiti. Kako ih razlikovati, objašnjava dermatovenerologinja dr. Ljiljana Škrinjar.

„Zemljin ozonski omotač zaustavlja gotovo 97 posto UVA i UVB ultraljubičastog Sunčeva zračenja. Od onog koje stigne do površine Zemlje, gotovo sve otpada na UVA zračenje. Našu kožu oštećuje istodobno djelovanje UVA i UVB zraka. UVA zrake izazivaju crvenilo, ali ne i opekline. Prodiru u dubinu kože i izazivaju oštećenja koja nećemo odmah vidjeti, ali od njih s vremenom koža postaje gruba, neelastična i naborana.

Kako djeluje UVB?

UVA zrake dugoročno mogu oštetiti stanice, što uzrokuje nastanak karcinoma kože. UVB zrake pak ostaju na površinskom sloju kože, gdje stimuliraju proizvodnju melanina koji izaziva tamnjenje. Ako koža nije zaštićena, UVB zrake će je opeći, a kako koža pamti, raste opasnost i od raka kože“, kaže dr. Škrinjar.

Koža se od UV zraka brani pojačavajući proizvodnju melanina, prirodne zaštite protiv sunca i Sunčeve radijacije. Pojačava se i proizvodnja stanica epidermisa pa koža može znatno zadebljati. Ako su stanice kože zbog zračenja sunca jače oštećene, procesi obnove DNK mogu zakazati, odnosno stanice mogu mutirati.

Vrste filtara

Kad kupujemo kremu za sunčanje, na njoj ćemo najčešće naći oznaku SPF, što je kratica engleskog termina sun protection factor, i to je isključivo oznaka za zaštitu od UVB zraka koja nam govori koliko smo dobro zaštićeni od te vrste zračenja. No proizvodi za zaštitu od sunca obavezno moraju sadržavati i zaštitu od UVA zraka kako bi njihovo djelovanje bilo potpuno. Preparati za sunčanje razlikuju se ovisno o tome kako su u njima dozirani i kombinirani različiti filtri.

„Postoje tri vrste filtara koje možemo pronaći u preparatima za sunčanje i nerijetko se kombiniraju kako bi zaštita bila bolja i učinkovitija. To su mineralni UV blokatori koji ostaju na površini kože i odbijaju Sunčeve zrake te anorganski kemijski i organski kemijski filtri koji ulaze u kožu i ondje upijaju UV zračenje sprečavajući tako njegovo štetno djelovanje“, kaže dr. Škrinjar te dodaje da i UV blokatori i zaštitni filtri imaju svoje prednosti i mane, a koju ćemo kremu, ulje ili losion odabrati, ovisi o tome koliko smo upoznati sa svojstvima i djelovanjem različitih filtara ili blokatora te o našim preferencijama.

Na primjer, nekome smeta bijeli trag na koži koji ostavljaju mineralni UV blokatori, dok će drugima biti važnije da je filtar što prirodniji te da ima što manju mogućnost izazivanja alergija, što je nuspojava pojedinih kemijskih filtara.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci