Pravilna njega i vježbe za vrat - najveći pokazatelj godina

Kad je riječ o godinama, kažu da vrat nikad ne laže. No, i ta priča ima drugu, svjetliju stranu jer pravilna njega, joga za lice i upornost uskladit će njegov izgled s ostalim dijelovima našega tijela

Koža vrata delikatnija od lica

Većina nas godinama maže lice pomlađujućim prirodnim pripravcima i kremama prema preporuci, onda u poodmakloj dobi imamo vrat koji odaje godine i baca u vodu sav trud. Brinemo se o licu kao da je jedina vanjština koja stari, međutim, dermatolozi ističu kako je epiderma vrata i dekoltea delikatnija od one na licu te je zato i sklonija oštećenjima. Ima samo jedan tanki sloj potkožnog masnog tkiva, kao i manje lojnih žlijezda, pa je koža vrata i dekoltea uvijek žedna hidratacije.

Uza sve to, izložena je istim štetnim vanjskim utjecajima kao i lice. A mi je tako često zanemarujemo, kao da je čeljust nevidljiva linija ispod koje kožu ne treba njegovati jednakom mjerom. I onda se nemalo iznenadimo kad nam lice, vrat i dekolte izgledaju kao da pripadaju trima različitim osobama jer nemaju jednaku teksturu i tonus.

Prava dob

Dermatologinja Ivana Nola ističe da su, zbog građe tijela i anatomske regije, vrat i dekolte najosjetljivija područja na tijelu. „Sloj kože na tom dijelu tijela vrlo je tanak pa se zbog nošenja odjeće s većim izrezom i neredovitog korištenja krema sa zaštitnim faktorom preuranjeno očituju sva oštećenja nastala djelovanjem sunca“, kaže dr. Nola. Dodaje da kumulacija štetnog učinka ultraljubičastih zraka dovodi do prijevremene pojave bora, proširenih kapilara, mrlja i različitih izraslina koje s vremenom odaju izgled ostarjele kože.

Lice, već po rutini, većina žena svakodnevno njeguje hidratantnom kremom (koja često u sebi sadrži zaštitni faktor), kao i slojem pudera koji je također štiti, a vrat i dekolte ostaju nezaštićeni, prepušteni na milost i nemilost suncu ili hladnoći. Zbog toga se upravo prema izgledu vrata može procijeniti prava dob žene, ističe dermatovenerologinja Maja Ceković.

Ako je dobro za lice, dobro je i za vrat

„U njezi vrata i dekoltea mnoge žene riječi krema za lice shvaćaju doslovno, međutim, sve što je namijenjeno licu, uglavnom je dobro i za ostatak tijela“, kaže dr. Ceković. Iako specijalne kreme za vrat i dekolte znaju imati snažniju koncentraciju aktivnih sastojaka i nešto su bogatije teksture od onih za lice, one su uglavnom nepotrebno rasipanje novca. Proizvod koji koristimo za lice (ako ima kvalitetne sastojke) bit će odličan i za njegu vrata i dekoltea.

Dermatologinja Ceković preporučuje da svako jutro na kožu vrata i dekoltea, nakon seruma s antioksidansima, nanesemo kremu sa zaštitnim faktorom 30 ili većim, posebno sada kako nam se bliže dani s više sunca. Navečer prije spavanja, vrat i dekolte, jednako kao i lice, potrebno je namazati slojem bogate hranjive kreme koja će umanjiti suhoću.

„Dok nanosite kremu, priuštite vratu i dekolteu kratku masažu jer je koža na tom području tijela slabije prokrvljena pa će biti zahvalna na potaknutoj cirkulaciji“, savjetuje dr. Ceković dodajući da u redovitu njegu povremeno dodamo i piling (isti onaj koji koristimo za lice) kako bismo čišćenjem sloja odumrlih stanica omogućili aktivnim sastojcima iz njegujućih preparata da prodru što dublje u dermu.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci