Postupak prirodnog bojenja kose kanom, senom i ostalim biljkama

Prahove kane i sene miješajte i pripremajte zajedno, a indigo (ako ga planirate koristiti) dodajte na samom kraju, netom prije bojenja, jer brzo oksidira. Kanu (i senu) pomiješajte s destiliranom ili prokuhanom vodom u koju ste dodali sok jednog limuna ili mandarine. Voćna kiselina pojačava boju, tj. kanu čini spremnijom za što bolje vezivanje uz keratin u vlasi. Evo postupka

1. U keramičku ili staklenu posudu uspite željenu kombinaciju biljaka u prahu. Količina ovisi o duljini i gustoći kose pa se 60 – 70 g savjetuje za kraću ili tanku kosu, a 300 – 400 g za dugu, gustu kosu. Postupno dodajte tekućinu sobne temperature (najviše do 40 °C) pa smjesu miješajte keramičkom žlicom dok ne dobijete kompaktnu, gustu i glatku masu.

2. Kad smjesa bude gotova, prekrijte je prozirnom folijom da se ne bi osušila. Kana i sena trebaju odstajati 24 sata prije bojenja, a indigo se dodaje najviše 20 minuta prije nanošenja na kosu.

3. Nakon što smjesa odstoji cijeli dan, obilno je nanesite na suhu i čistu kosu (opranu bez korištenja regeneratora) koju ste prije podijelili na pramenove kako biste boju nanijeli što lakše i urednije. Koristite zaštitne rukavice jer kana ostaje na koži, dok će se eventualni ostaci pigmenta na licu i tjemenu lako isprati pranjem kose.

4. Nakon što nanesete boju, kosu omotajte prozirnom folijom te za najbolji rezultat ostavite da djeluje 4 – 6 sati ili tijekom noći. Višak boje, u koje nije dodan indigo, možete zamrznuti i tako čuvati do sljedećeg bojenja.

5. Isperite kosu vodom, po mogućnosti bez korištenja konvencionalnih šampona, i osušite je bez korištenja sušila za kosu.

6. Kad postignete željenu boju, sa svakim sljedećim bojenjem dovoljno će biti da samo prekrijete izrast jer se kana ne ispire.

Prirodne boje - kako obojiti kosu kanom, senom, indigom, amlom

Formula za bojenje tamne kose kanom i senom

Formula za bojenje plave i smeđe kose kanom i senom

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci