Pomlađivanje biljnim matičnim stanicama

U posljednje vrijeme mnoga istraživanja potvrđuju iznimna djelovanja matičnih stanica biljaka, pogotovo onih koje imaju snažnu moć samoobnove. U kozmetičkim preparatima njihova glavna zadaća je obnavljanje oštećenja na koži i očuvanje mladenačkog izgleda

Pomoć iz prirode

Kad na koži nastane oštećenje, naše matične stanice koje se nalaze u sloju epiderme (vanjski sloj kože) priskaču u pomoć kako bi zadobivena rana brže zacijelila. Međutim, s godinama, pod utjecajem vanjskih i unutarnjih faktora smanjuje se broj matičnih stanica kože, a njihova moć regeneracije opada. Nije ništa neobično da u takvim slučajevima, kad nam je potrebna, pomoć tražimo u prirodi jer upravo ona ima potentne mehanizme zaštite i samoobnove.

Određene biljne vrste imaju vrlo snažnu moć regeneracije. Za razliku od ljudskih stanica koje samo imaju sposobnost samoobnove, biljne matične stanice su totipotentne, što znači da svaka biljna stanica ima sposobnost postati matična stanica koja može obnoviti dio biljke – list, cvijet, plod ili čak cijelu biljku. Primjerice, kad odrežemo granu ili plod neke biljke, ona ispušta zaštitno tkivo koje se zove kalus – tvorevinu bogatu matičnim stanicama koje će obnoviti oštećeni dio.

Jabuka za ljepotu

Taj kapacitet prirodne regeneracije, zahvaljujući istraživanjima koja se provode posljednje desetljeće, možemo primijeniti i na svojoj koži. Kad se naše matične stanice „umore“ pa lošije i sporije obnavljaju oštećenja, pomoći nam mogu biljne matične stanice. „One štite matične stanice kože, stimuliraju procese naših prirodnih stanica, koje se s godinama sporije obnavljaju, i odgađaju njihovo starenje“, pojašnjava Mirjana Brlečić, zagrebačka farmaceutkinja i naša pionirka u korištenju matičnih stanica u kozmetičkim proizvodima.

Stručnjaci poput nje pažljivo biraju biljke i plodove čije će matične stanice dobiti počasno mjesto u proizvodu za njegu kože. „Biraju se biljke za koje je utvrđeno da su vrlo otporne i dugovječne. To nam, naime, govori da imaju veliku moć regeneracije i očuvanja svježine, što je upravo ono što tražimo“, ističe Mirjana. Dosad su se iznimno učinkovitima pokazale matične stanice rijetke sorte švicarske jabuke Uttwiler Spätlauber, alpske ruže (Rhododendron ferrugineum) i francuske vrste grožđa Gamay Teinturier Fréaux.

Protiv oksidacijskog stresa

U svojoj prvoj formuli na bazi biljnih matičnih stanica – svjetski nagrađivanom Nikelovu Serumu protiv bora oko očiju i usana – farmaceutkinja je koristila upravo matične stanice jabuke Uttwiler Spätlauber koja ima savršeno svojstvo očuvanja svježine ploda u zimskim mjesecima. Matične stanice ove jabuke ujedno su i prve uspješno iskorištene biljne matične stanice u kozmetičkim proizvodima.

U testiranjima švicarskog laboratorija, koji je prije osam godina otkrio moć te sorte jabuke, krema s ekstraktima matičnih stanica spomenute zelene jabuke nakon samo četiri tjedna korištenja ispitanicima je smanjila bore za 15 posto. „Matične stanice zelene jabuke bogate su epigenetskim faktorima bitnim za zaštitu ljudske kože. Utvrđeno je da utječu na dugovječnost matičnih stanica kože, odgađaju kronološko starenje stanica kože te čuvaju mladenački izgled“, kaže magistra Brlečić.

Alpska ruža

Slično djelovanje ima i alpska ruža koja raste iznad 1800 metara nadmorske visine pa se zbog svog staništa morala prilagoditi hladnoći, suhoći i intenzivnim sunčanim zrakama. „Njezina otpornost na ekstremne klimatske promjene i sposobnost preživljavanja u teškim uvjetima temelje se na sadržaju proteina dehidrina koji djeluje poput spužve koja apsorbira i zadržava vodu. Dehidrin omogućava biljci da se aklimatizira na led i jako sunce, štiti je od dehidracije i smrzavanja, a visok sadržaj polifenola štiti je od slobodnih radikala“, pojašnjava Mirjana Brlečić.

I sama je već nekoliko godina vjerna Nikelovu toniku Alpska ruža koji sadrži organsku cvjetnu vodu latica ruže i biljne matične stanice alpske ruže. „Koristim ga prije hidratantne ili kreme sa zaštitnim faktorom, koju odlično nadopunjuje – za dubinsku hidrataciju, regeneraciju, dodatnu UV zaštitu i odgađanje starenja, posebice za ljetnih mjeseci.“

Matične stanice

I francuska sorta crvenoga grožđa iz Burgundije također je izuzetno otporna na jako UV zračenje. „Većina crvenih sorti grožđa ima bijelo 'meso' ispod kožice, ali u slučaju sorte Gamay Teinturier Fréaux, crveni pigmenti antocijanini prisutni su i u samoj bobici grožđa. Oni su snažni antioksidansi i 'čistači' slobodnih radikala“, navodi magistra Brlečić. Zbog tog svojstva, matične stanice crvenoga grožđa, ali i nekih drugih biljaka, pružaju nam odličnu dodatnu zaštitu od fotooštećenja i oksidacijskog stresa.

Naime, bez obzira na korištenje kreme s UV zaštitnim filtrima, toksini i UV oksidansi nakupljaju se u našoj koži, a to negativno utječe na osjetljive i rijetke matične stanice epiderme. Kako bismo ih dodatno zaštitili od UV oksidacijskog stresa koji je, kao što znamo, odgovoran za prijevremeno starenje kože, Mirjana Brlečić savjetuje korištenje preparata na bazi biljnih matičnih stanica. „Svakodnevno korištenje proizvoda s biljnim matičnim stanicama produljit će aktivnost matičnih stanica epiderme i zaštititi kožu od UV stresa i zagađenja“, navodi naša sugovornica.

Revitalizacija

Preparati na bazi biljnih matičnih stanica odlični su za revitalizaciju umorne i prerano ostarjele kože, oporavak kože oštećene vanjskim utjecajima te regeneraciju kože nakon dermatoloških i kirurških zahvata. Preporučuju se kao preventivni tretman za mlađu kožu (oko 30. godine), a nakon 50. godine za održavanje vitalnosti kože.

Odlučite li se istražiti kozmetičke proizvode na bazi biljnih matičnih stanica, nemojte se iznenaditi cijenama preparata koje znaju biti i po nekoliko tisuća kuna. One su, kažu stručnjaci, s razlogom skuplje jer se biljne matične stanice dobivaju specijalnom visokom tehnologijom, a dio iznosa koji izdvajate za kupnju odlazi i na plaćanje istraživanja koja su prethodila razvoju formule.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci