Pomladite se dvadeset godina prema receptu Roxy Dillon

Godine koje smo proživjeli ne moraju ostaviti traga na našem tijelu, tvrdi britanska znanstvenica Roxy Dillon. Kako zaustaviti vrijeme opisala je u svojoj knjizi Prirodno mladi

Moj je cilj vratiti kazaljke

Nebrojeno puta smo ponovili da se ljepota ogleda izvana, ali da se kroji iznutra. A koje je unutarnje mehanizme potrebno pokrenuti da bismo se istovremeno pomladili iznutra i izvana, savjetuje Roxy Dillon, britanska neuropsihologinja i neuroznanstvenica koja je kao šestogodišnjakinja recitirala „abecedu“ vitamina, u 13. je počela izrađivati prirodne pripravke za njegu kože i kose, a od 1979. godine bavi se nutricionističkom, ortomolekularnom i herbalnom terapijom.

Njezin program Bio-Young spoj je njezine osobne posvećenosti, znanja i vještina te najnovijih znanstvenih istraživanja o tome što se događa kada starimo. Svojom praksom prirodnog pomlađivanja Roxy Dillon pomogla je tisućama klijenata preokretanjem procesa starenja. „Moj cilj je aktivirati putove kojima se preokreće proces starenja te održavati staničnu i hormonsku funkciju na razini mlade osobe“, piše Dillon u uvodnom dijelu svoje nove knjige Prirodno mladi (Planetopija).

Ne zaustavlja se na gornjim slojevima kože

Kada je riječ o ljepoti, Roxy Dillon ne razmišlja samo o vanjskim promjenama, o borama ili mlohavosti kože. Ona se fokusira na procese koji se odvijaju puno dublje, ispod onog vidljivog. Objašnjava kako starenjem svaki sloj kože postaje oslabljen i strukturalno poremećen, od gornjeg sloja do najdubljih slojeva masnoće.

Lokalni pripravci, kao što su, primjerice, derivati vitamina A i prirodni vitamin E, mogu obnoviti i popuniti epidermu i površinu kože učiniti glađom i manje naboranom. Ali starenje se ne zaustavlja na gornjim slojevima kože, ističe Dillon. „Ono jako troši njezine dublje slojeve, što uzrokuje pojavu nepogrešivih znakova koje nikakva šminka ne može prikriti i koje može popraviti samo borba na staničnoj i hormonskoj razini.“

Vraćanje u tridesete

Drugim riječima, Dillon se ne bavi time kako izgledati i činiti se mlađim korištenjem površinskih, kozmetičkih pripravaka. Prema njezinim nutricionističkim savjetima i tretmanima za njegu, izgledati i osjećati se mlađe rezultat je biološkog preokretanja procesa starenja. Naime, cilj njezinog Bio-Young programa je vratiti tijelu staničnu i hormonsku funkciju na razinu tridesetogodišnje osobe, u vrijeme kada smo na vrhuncu vitalnosti.

Nakon te dobi nastupa stanično starenje, što znači da se stanične funkcije više ne izvršavaju istom brzinom i učinkovitošću kao u mladom tijelu. To uzrokuje genske promjene, čija posljedica mogu biti bolesti poput raka, ali i promjene u proizvodnji kolagena i elastina, što uzrokuje bore. Hormonsko se, pak, starenje odnosi na smanjenje količine glavnih hormona u našem organizmu i može negativno utjecati na naš izgled, energiju i spolni nagon.

Intervju Roxy Dillon: Prirodni recepti uz pomoć kojih u 60-oj izgledam kao da mi je 30

Revitalizacija cijelog organizma

Ove obje vrste starenja odvijaju se istovremeno i međusobno utječu jedna na drugu. No kada dođe do poboljšanja, ono se također događa istodobno. A dobrobiti staničnog i hormonskog pomlađivanja prvo ćemo uočiti upravo na koži jer se njezine stanice brzo obnavljaju.

Iako se program prirodnog pomlađivanja može prvo zrcaliti na vanjsku ljepotu, svi savjeti ove holističke znanstvenice zapravo imaju dalekosežnije posljedice za revitalizaciju cijelog organizma. I to samo pomoću neškodljivih, prirodnih i iskušanih sastojaka - njegujući se izvana i iznutra cjelovitim biljkama, hranom i prirodnim dodacima prehrani. Tvarima koje se upotrebljavaju tisućama godina, a čije su snažne pomlađujuće spojeve otkrila i potvrdila suvremena znanstvena dostignuća.

Za kolagen i elastin

Kada pričamo o mladolikom izgledu, ne možemo zanemariti kolagen i elastin čiji nedostatak kožu čini mlohavom, opuštenom i naboranom. Ako želimo promijeniti takav izgled, Dillon tvrdi da je potrebno stimulirati stanice koje se zovu fibroblasti, čija je uloga sinteza kolagena, elastina, keratina i drugih strukturnih dijelova kože. A kako bismo aktivirali i zaštitili fibroblaste te ostvarili brz i vidljiv učinak regeneracije i pomlađivanja, potrebno je prehranu obogatiti antioksidansima koji se nalaze u borovnicama, goji bobicama, šipku, špinatu, jagodama, suhim šljivama, brokuli, kurkumi i zelenom čaju.

Uz konzumiranje, antioksidanse možemo na kožu nanijeti putem prirodnih pripravaka, a jedan od najučinkovitijih je eterično ulje ružmarina čiji aktivni sastojci prodiru u sloj derme, gdje potiču fibroblaste na proizvodnju kolagena i elastina. Usto, ružmarin ima nevjerojatna svojstva protiv fotostarenja i kronološkog starenja. Od ostalih moćnih antioksidansa, Dillon ističe vitamin C, likopen i beta-karoten (koji su učinkovitiji u kombinaciji s vitaminom E), zob, te kokosovo ulje i ulje crvene palme.

Preporučeni Bio-Young tretman
Ulje crvene palme: Umiješajte po 30 kapi eteričnih ulja ružmarina, eukaliptusa i kopra u 100 grama ulja crvene palme (ili kokosova ulja).
Zobeni piling: Sameljite 100 - 250 grama zobenih pahuljica u fini prah pa ga koristite kao piling za stimulaciju fibroblasta.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci