Polifenoli: Ključni sastojak za blistav, mladolik i ujednačen ten ovog ljeta (i inače)

Ljubitelji ljeta napokon su došli na svoje uživajući u brojnim aktivnostima na otvorenom. Za zdravu i lijepu kožu, zaštita od sunca širokog spektra je nužna, ali možete učiniti još nešto da bi koža izgledala još bolje...

Dodatna zaštita od sunca

Ljeto je savršeno vrijeme za planinarenje, uživanje u vrtu i kupanje, ali beskrajni dani ove opuštene sezone uključuju i brojne mogućnosti oštećenja kože od UV zračenja. Zaštita od sunca širokog spektra je nužna, ali možete učiniti još nešto za zaštitu kože od sunca...

Govorimo o antioksidansima. Preciznije, polifenolima, poznatim i kao fenolima. To su fitokemikalije ili mikronutrijenti koji se u izobilju nalaze u voću, povrću, crvenom vinu, zelenom čaju, kavi i biljnim uljima. Osim u prehrani, prisutnost ovih fitokemikalija važna je i u kozmetici jer imaju snažna antioksidativna svojstva koja štite stanice od slobodnih radikala.

Drugim riječima, polifenoli neutraliziraju štetne vanjske faktore, poput sunčeva zračenja, duhanskog dima i onečišćenog gradskog zraka, koji ubrzavaju razvoj vidljivih znakova starenja. Osim što dodatno štite kožu, smanjuju upalne procese, reducirajući nastanak crvenila, mrlja, rozaceje, te preveniraju uništavanje kolagena i elastina, vlakana zaduženih za mladoliki izgled i elastičnost kože.

Četiri su glavne vrste polifenola koje se mogu pronaći u hrani i piću, ali i u kozmetičkim proizvodima: flavonoidi, stilbeni (u koje je uvršten poznatiji resveratrol), lignani i fenolna kiselina. Vjerujte, ove pomlađujuće sastojke želite u svakom preparatu za njegu kože!

Sensa.hr

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci