Plodovi mora za našu ljepotu i vitalnost

Priroda je čudesni saveznik naše ljepote i zdravlja, a blagotvorni sastojci mora i podmorja prednjače u njezi i očuvanju čvrste kože tijela i lica. Bilo da je riječ o morskom blatu, algama ili planktonima, plodovi mora održavaju našu vitalnost i mladost

Morski koktel ljepote

Jeste li primijetili da se, čim dođete na more, vaše disanje produbljuje, odjednom ste opušteniji i bolje raspoloženi? To se događa zbog negativnih iona kojima je zasićen morski zrak, a koji potiču duboko disanje, jačaju imunitet, smanjuju nesanicu, depresiju, glavobolju i umor te olakšavaju tegobe izazvane astmom i alergijama. Za sve je to zaslužno more i to samo dok udišete njegove čestice soli. A koje tek sve dobrobiti otkriva kada zaronite u njega?

Plavozeleni morski valovi sadrže obilje za život važnih minerala i elemenata. Taj morski koktel ljepote dodatno obogaćuju alge, planktoni i drugi sićušni mikroorganizmi biljnog i životinjskog svijeta svojim antioksidansima, mineralima, aminokiselinama, masnoćama i klorofilom. Svi ti blagotvorni sastojci mora i podmorja prodiru u našu kožu, poboljšavaju cirkulaciju u njenim dubljim slojevima i jačaju njena vezivna tkiva, što rezultira čvršćom, zategnutijom i zdravijom kožom.

Stoga ne čudi da, u potrazi za inovativnim, pomlađujućim sastojcima, stručnjaci svake godine lansiraju nove proizvode čije su formule inspirirane upravo vodenim svijetom. Plimni val sastojaka iz morskih dubina preplavio je kozmetičke proizvode za pomlađivanje i njegu tijela od glave do pete.

Losos koji pomlađuje

Od novijih pronalazaka, ističe se mladi brend Restorsea. Njega je, nakon slučajnog otkrića u mrijestilištima lososa, osnovala Patti Pao, američka inovatorica i poduzetnica koja je u svojoj karijeri lansirala više od 400 kozmetičkih proizvoda (za Avon, Elizabeth Arden, Guerlain...).

Šećući fjordovima zapadne Norveške, Patti Pao je naišla na najveće mrijestilište lososa (iako ta odrasla riba živi u morskoj, mrijesti se u slatkoj vodi), gdje ju je zaintrigirao mladolik izgled ruku radnika u mrijestilištu. Njihove su ruke, koje su neprestano uronjene u vodu gdje se legu lososi, djelovale kao u 20-godišnjaka, dok su im lica, desetljećima starija, otkrivala stvarne godine.

Njezino je istraživanje pokazalo da mladi lososa, tijekom oslobađanja iz jajašca, ispuštaju enzim koji rastvara mrtve stanice kože dok istodobno stimulira rast i razvoj živih stanica. Pokazalo se da taj enzim jednako djeluje i na ljudsku kožu. Patentiran pod imenom Aquabeautine XL, taj se enzim sastoji od proteina i eksfolijanta. U tandemu djeluju kao nježan piling za uklanjanje odumrlih stanica i kao regeneracijski losion koji potiče rast i razvoj postojećih stanica.

školjke i algeDašak luksuza

Većina modernih formula kozmetičkih proizvoda zasniva se na tehnološki naprednim istraživanjima drevnih sastojaka kao, na primjer, morskog povrća, pražitelja našeg planeta.

Poznato je da su se alge proteklih milijardu godina morale prilagođavati svakojakim uvjetima kako bi opstale i upravo zbog svojih nevjerojatnih sposobnosti samoodrživosti i samoobnove obiluju nutrijentima koji u kozmetičkim preparatima regeneriraju, jačaju i štite kožu i kosu od štetnih vanjskih utjecaja.

One su rijetki živi organizmi koji opstaju u Mrtvom moru, koje je pogubno za sva živa bića osim za čovjeka, čijim stanicama kože pruža svježinu i mlad izgled. Izraelska kozmetička kuća Ahava još od 80-ih godina kultivira minerale i alge iz Mrtvog mora. Njihovi su istraživači u najvećoj mjeri objelodanili i popularizirali moćne blagodati algi.

Čudotvornost algi u iscjeljenju kože potvrdio je još prije gotovo pola stoljeća i NASA-in zrakoplovni fizičar Max Huber. Teško ozlijeđen i opečen po licu i rukama nakon eks­plozije tijekom laboratorijskog eksperimenta, počeo je razvijati proizvod s morskim algama koji bi mu pomogao u liječenju. Nakon 12-godišnjeg istraživanja stvorio je pomadu od fermentiranih smeđih algi iz Pacifika koja je zadivljujuće obnovila njegovu kožu. Nakon Huberove smrti njegovu je formulu otkupila kompanija Estée Lauder i pretočila je u luksuznu Crème de la Mer.

Zelene, smeđe i crvene alge

Od 35 tisuća vrsta morskih algi, u kozmetici se koristi nekoliko desetaka. Zelene alge imaju veliku moć tonificiranja kože pa se mogu naći u kremama za njegu suhe i osjetljive kože, a plave su izvrsne za njegu lica protiv bora. Smeđe se alge, zbog svog sastava, najčešće nalaze u anticelulitnim preparatima, a crvene su korisne zbog svog hidratantnog, umirujućeg i protuupalnog djelovanja.

„Novost na tržištu je gel od crvenih algi“, navodi Dubravka Gabrić, kemičarka i fitoaromaterapeutkinja za Ulolu. „Upotrebljava se kao baza u kozmetičkim proizvodima zato što sadrži jedan specifičan spoj, 4-hidroksiprolin koji se prirodno nalazi u našem kolagenu. Organizam prepoznaje povećanu koncentraciju toga spoja, osjeti da je došlo do pojačane razgradnje kolagena te započinje stvaranje novog, što je vrlo bitno jer pojačana, ali kontrolirana sinteza kolagena smanjuje bore, pojačava tonus i elastičnost kože“, objašnjava kemičarka Gabrić.

Alga fukus

Tehnologija za eksploataciju algi za masovnu proizvodnju razvila se tek posljednjih godina omogućivši jednostavnije i brže sakupljanje te izdvajanje željenih sastojaka pa su se, osim u prestižnim kremama, alge našle i u tretmanima za ublažavanje celulita. Posebno se ističe alga fukus. Ekstrakt te dugačke, smeđe alge pomaže pri mršavljenju, stimulira bazalni metabolizam, eliminira masnoće i toksine iz organizma, ublažava celulit te poboljšava strukturu kože. Blagotvorni učinak alge fukus možete iskušati u detoksikacijskom tretmanu za mršavljenje zagrebačkog Centra za relaksaciju Oraveda.

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Preporučujemo

Ostali članci