Odaberite pravi tretman laserom za 5 najčešćih problema kože

Potiču regeneraciju kože, rješavaju nas nepravilnosti i akni, ublažavaju hiperpigmentacije... Otkrivamo kako odabrati pravi tretman laserom

Jesen i zima najbolje vrijeme za tretman laserom

„Laserski tretmani svojim djelovanjem mogu uzrokovati ljuštenje i privremenu osjetljivost kože na vanjske faktore, posebno na UV zračenje, pa su jesen i zima najbolji za takve kozmetičke ‘popravke’. Osim toga, budući da laseri ‘ciljaju’ pigmente, primjerice melazme ili kapilare, a sunčeve opekline ili brončana put mogu ‘omesti’ njegove ciljeve apsorbirajući energiju uređaja i povećavajući rizik nastanka diskoloracija“, objašnjava Žana Barjaktarević, medicinska kozmetologinja iz Lora Derm centra za estetiku lica i tijela. Dakle, naša zimska blijeda put savršeno je platno za brisanje raznih estetskih nedostataka.

„Laseri djeluju tako što lasersku zraku upija kromofor, tj. obojena tvar, pri čemu se oslobađa energija koja ima različite učinke na tkivo - stimuliranje, mehaničko uništenje i slično - ovisno o tome što se želi postići“, pojašnjava Barjaktarević. Otkriva nam da u organizmu postoje tri vrste kromofora: voda, melanin (pigment) i hemoglobin (bjelančevina u crvenim krvnim zrncima).

Potiču kožu na prirodni proces samoiscjeljenja

„Svaki laser, ovisno o valnoj duljini, ima svoju specifičnu kromoforu na koju može djelovati, dok na ostale kromofore ne djeluje“, dodaje Barjaktarević. Primjerice, laseri za uklanjanje dlačica djeluju na melanin u dlaci, laseri koji „popravljaju“ krvne žile djeluju na hemoglobin, dok oni za pomlađivanje djeluju na molekule vode u površinskom sloju kože čijim se zagrijavanjem stvara mreža, tzv. mikrotermalna zona, koja potiče obnovu kože i proizvodnju kolagena.

„Pojednostavljeno, laseri ‘vaporiziraju’ gornji sloj kože, ali na vrlo precizan način, sloj po sloj, stimulirajući pritom regeneraciju stanica i potičući kožu na prirodni proces samoiscjeljenja“, otkriva zagrebačka kozmetologinja Barjaktarević.

Što znači laser?

Termin laser zapravo je akronim, toliko uvriježen da uopće ne razmišljamo o značenju svakog pojedinog slova dok o tretmanima uljepšavanja pričamo na svojim ženskim druženjima. Ako ste se ikad pitali, riječ laser nastala je od kratice složene od početnih slova engleskih riječi: light (svjetlost), amplification by (pojačanje), stimulation (stimulacija), emission of (odašiljanje), radiation (zračenje).

Tretmani laserom iznimno su učinkoviti za ublažavanje brojnih nepravilnosti i otkrivanje čiste, zdrave i blistave kože. Koji su uređaji najbolji za određeni tip kože i problem, upitali smo naše najpouzdanije laserske stručnjake.

Koji je laserski tretman najbolji za hiperpigmentacijske mrlje?

Kako laserski tretmani djeluju na akne?

Koliko je laser učinkovit u uklanjanju ožiljaka od akni?

Laserski tretmani za rozaceju i popucale kapilare

Laserski tretmani za vraćanje sjaja koži

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci