Obnovite isušenu kosu nakon ljetovanja

Zaštiti kože od sunca posvećujemo više pažnje nego kosi, pa jesen često dočekamo isušene kose od ljetovanja. Evo recepata za njeno obnavljanje

Dok zaštiti kože od sunca posvećujemo mnogo paž­nje, uglavnom zaboravljamo da ultraljubičasto zračenje može dubinski oštetiti kosu - učiniti je lomljivom, suhom i beživotnom. UVA zrake oštećuju pig­ment kose, koja zbog toga postaje svjetlija, a mogu oštetiti i zaštitni sloj vlasi, a UVB zrake odgovorne su za isušivanje i za blijeđenje boje.

Ako tome dodamo morsku sol koja isušuje, vjetar koji stimulira žlijezde lojnice te temperaturne promjene koje također oštećuju vlasi, ne trebamo se čuditi što nam je kosa lomljiva, neelastična i suha, a boja isprana i neravnomjerna. Što trebamo činiti savjetuje Tea Matičević, frizerka i kreativna direktorica zagrebačkog salona Opium.

Profesionalno rješenje: Po povratku s mora kosu počastite šišanjem ispucanih vrhova, dubinskom hidratacijom i obnovom boje. Za obnovu boje iskušajte preljeve koji ne sadrže amonijak, nego njegujuće supstancije pa su blaži prema kosi. A od tretmana njege preporučuje se Treat.Me, Kevina Murphyja, koji će vlasima nadoknaditi proteine (odgovorne za čvrstoću i elastičnost) čiji se udio u strukturi dlake smanjuje zbog djelovanja UV zraka i slane vode.

To je individualizirani tretman (npr. za oštećenu kosu, zaštitu boje ili čvrstoću) na bazi proteina iz povrća i bilja čija je struktura slična strukturi dlake. Lako prodiru u folikul te jačaju i „pune“ vlasi dajući im podatnost i elastičnost. Tražite li preparate za kućnu njegu kose, potražite one koji također sadrže proteine, ali i ekstrakt bambusa, Aloe vere, shea maslac, papaju ili aminokiseline svile.

Prirodno rješenje: Ako više volite sami smiješati njegujuće pripravke, svakako upotrijebite avokado, zvijezdu u kućnoj njezi kose. Svježem avokadu dodajte dvije žlice meda, dvije žlice maslinova ulja i nekoliko kapi eteričnog ulja lavande pa sve miksajte u blenderu kako biste dobili kompaktnu smjesu. Nanesite je na mokru kosu i isperite nakon 40-ak minuta – vaša će kosa biti blistava i nahranjena. Isto možete postići nanošenjem hladno prešanog ulja avokada koje stimulira vlasište, revitalizira vlasi vraćajući im tonus i blistavost. Ulje avokada iznimno je učinkovito kao pakung: utrljate ulje u vlasište, omotajte kosu ručnikom pa je operite nakon 20-ak minuta ili ostavite da djeluje cijelu noć.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci