Njega mlade kože: Upute i savjeti za čistu kožu tinejdžera

Prvi pravi susret s kozmetikom većina mladih doživi početkom puberteta, tragajući za čarobnim preparatom koji će ukloniti prištiće i akne. Posljedice hormonskih promjena koje se očituju na njihovoj koži tinejdžerima često predstavljaju velik problem pa su im kvalitetne upute i savjeti iznimno važni

Akne, seboreični dermatitis ili perut - pokazatelji spolnog sazrijevanja

Kako će hormoni promijeniti život vašeg djeteta, utječući na svaki aspekt njegova života, od promjene ponašanja i izgleda do načina spavanja, ne možete znati. Kada i kako će hormoni utjecati na kožu tinejdžera još je jedna nepoznanica. Aktivacija žlijezda lojnica koje luče sebum često je prvi znak da hormoni uvode vaše dijete u svijet puberteta.

Pojava akni, seboreičnog dermatitisa ili prhuti mogu biti neki od vanjskih pokazatelja spolnog sazrijevanja, a kod nekih mladih osoba znaju se pojaviti i prije „službenog“ ulaska u tinejdžersku dob. Prije nego što se to dogodi, dijete za njegu kože ne treba ništa više od kreme sa zaštitnim faktorom, ali kad primijetite da se djetetova koža promijenila – od pojave pretjeranog sjaja do ozbiljnih upalnih procesa – vrlo je važno mladoj osobi pomoći i uputiti je kako pravilno njegovati takvu kožu.

Neugodan psihološki aspekt

Tinejdžerima, naime, uz brojne školske obaveze, izvannastavne i društvene aktivnosti te obično i prve ljubavne brige, u ovom burnom razdoblju neugledne promjene na koži predstavljaju dodatni problem koji ima i neugodan psihološki aspekt.

Medicinska kozmetologinja Žana Barjaktarević, iskusna u liječenju akni kod djece i odraslih, donosi savjete za čišćenje i njegu kako bi koža vašeg tinejdžera ponovo bila zdrava i čista. Njezino zlatno pravilo glasi: „Svakodnevno čišćenje, pravilan odabir preparata za njegu, zaštita od sunca te, prema potrebi, dermatološki pregled i preporuka stručnjaka.“

Čišćenje - prvi korak u njezi mlade kože

Drugi korak u njezi mlade kože - pravilan odabir preparata za njegu

Treći korak u njezi mlade kože - zaštitni faktor

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci