Napravite šampon od koprive za sve tipove kose

Naučite kako pripremiti ajurvedski šampon za sve tipove kose

Ako poželite zamijeniti kupovne preparate za njegu kose onima iz svoje kuhinje, okušajte se u izradi vlastitog ajurvedskog šampona.

Sastojci za 70 ml šampona od koprive:
15 g biljnog glicerina
1 g sojina lecitina
40 g lauroata
0,4 g ksantan gume
49 g čaja od koprive
2-3 pune kapaljke tinkture koprive (po želji)
eterična ulja (po želji)

Pribor:
2 staklene posudice
stakleni štapić ili mala metalna pjenjača

1. U prvoj staklenoj zdjelici otopite i dobro izmiješajte 15 g biljnog glicerina za zgušnjavanje, 1 g sojina lecitina, koji služi kao biljni emulgator, i 40 g lauroata koji služi kao pjenilo (dobiven je iz aminokiselina zobi). Tanja kao alternativu za lauroat ne savjetuje saponin juke, koji se često predlaže u receptima na internetu, zato što ima neugodan miris i tamnosmeđu boju zbog čega šampon ne izgleda i ne miriše jako privlačno. Miješajte smjesu dok se ne zapjeni.

2. U drugoj staklenci smiješajte 0,4 g ksantan gume u prahu (prirodna guma dobivena kao produkt izlučivanja bakterije Xanthomas campestris) koja služi za zgušnjavanje i 2 g biljnog glicerina. Dobro i dugo miješajte da se sastojci prožmu kako ne bi nastale grudice.

3. Miješajući, dodajte 49 g čaja od koprive ili istu količinu destilirane vode ili hidrolata – primjerice, ružmarina za normalnu kosu, nevena za suhu kosu, lovora za masnu kosu ili korijena čička za prhut (tekućina je ovdje izražena u gramima da bi se mogla izvagati na farmaceutskoj vagi). Odlučite li se za čaj, prethodno skuhajte jak čaj od koprive (15 - 20 g koprive na pola litre vode). Kopriva je jedna od rijetkih biljaka koja sadrži mnoštvo minerala i vitamina potrebnih ljudskom organizmu. Odlična je za sve tipove kose, posebno za onu koja se prebrzo masti pa se mora često prati. Ujedno, kopriva hrani kosu, potiče rast i vrlo snažno djeluje protiv ispadanja kose.

Ajurvedski šampon od koprive 4 Ajurvedski šampon od koprive 1

4. Nakon što ste dodali tekućinu, dobro promiješajte smjesu pa je, i dalje miješajući, spojite sa smjesom iz prve staklenke. Dugo miješajte da se sastojci međusobno prožmu, sve dok se tekućina ne počne zgušnjavati.

5. Želite li, dodajte 2 - 3 pune kapaljke tinkture koprive (koja je također dobra za sve tipove kose). Njome ćete ujedno produljiti rok trajanja svog šampona. Tinkturu koprive možete dodati i kupovnom šamponu (u 150 ml dodajte 4 - 5 kapaljki) ili je čak koristiti samostalno – ako vam je kosa izrazito masna, umasirajte je u vlasište čiste, suhe kose i ne ispirite. Tinkturu možete kupiti ili napraviti i sami (vidi okvir).

6. Kako bi vaš šampon fino mirisao, dodajte 20 - 25 kapi eteričnih ulja prema vlastitom izboru. Ako ih koristite više, ne kombinirajte više od tri različita da vas ne bi zaboljela glava. U izradi kozmetike uvijek birajte 100 posto prirodna organska ulja.

Ajurvedski šampon od koprive 2 Ajurvedski šampon od koprive 3

7. Na kraju, ne zaboravite na bočicu napisati datum izrade i što se u njoj nalazi, na primjer: šampon s koprivom i eteričnim uljem ylang-ylanga. Čuvajte ga u kupaonici. Potrošite ga u roku pet dana ako je na bazi čaja, dva do tri tjedna ako sadrži tinkturu, a šampon s hidrolatom trajat će i mjesec dana. Pripravak možete koristiti kao šampon, tekući sapun za ruke i kao gel za tuširanje (ako u sastavu nema tinkture).

Na radionici

Dijeleći poteškoće koje imamo s kosom, prema Tanjinom receptu, smiješali smo sastojke u dvije staklenke. Dvije sudionice radionice pomno su miješale tekuće elemente šampona, a mi ostali smo odabirali eterična ulja kojima ćemo na kraju začiniti gotov šampon. Izrada šampona bila bi gotova u svega 10 - 15 minuta da nismo neprestano Tanju prekidali pitanjima tražeći svakojaka objašnjenja i dodatne recepte.

Šampon koji smo napravili isprobala sam istog dana. Naviknuta na kupovne šampone za volumen i hidrataciju, jer imam tanku i suhu, obojenu kosu, potrošila sam pola male bočice (oko 25 ml) trljajući i masirajući vlasište u nadi da će se tekućina malo više zapjeniti i da ću njome uspjeti oprati svoju dugu kosu. Potom sam, po uobičajenom redoslijedu, nanijela kupovni regenerator na vrhove kako bih lakše raščešljala kosu. Najveće je iznenađenje uslijedilo tijekom sušenja. Moja je kosa bila vidljivo bujnija, na čemu sam bila zahvalna, ali nije bila lepršava i poletna, nego teška i pomalo masna na dodir. Činilo mi se kao da je nisam netom oprala. Razmišljajući što sam krivo napravila, obratila sam se Tanji za savjet.

Razdoblje prilagodbe

„Kosa se mora prilagoditi na njegu potpuno prirodnim šamponom. Kod nekog prilagodba traje dulje, kod nekoga kraće, to je vrlo individualno“, brzo me umirila te dodala da razlog za ovakav rezultat može biti i to što se nisam pridržavala uputa iz recepta jer pri izradi može „pobjeći“ malo više glicerina i ksantan gume, koji mogu „zamastiti“ šampon. Izrazito je važno, napomenula je, držati se količina iz recepta, do u miligram, pa je zbog preciznosti dobro imati i farmaceutsku vagu, a ne kuhinjsku.

Naučila sam lekciju i šamponu dala još jednu šansu. Ovog puta moja je kosa bila posve čista, bez osjećaja da je masna pod prstima. Očito se već nakon drugog pranja počela vrlo dobro privikavati na novi preparat. Vjerujem da će učinak biti još bolji kada sljedeći šampon budem napravila točno po receptu, do u miligram.

Počela sam shvaćati ono što su na samom početku Tanjine radionice polaznice (od kojih velika većina ima pozamašno iskustvo u izradi prirodne kozmetike) jednoglasno komentirale. Kada jednom počnete koristiti domaću kozmetiku, nema povratka. Kada jednom upoznate proces izrade koji je vrlo jednostavan i točno znate kojim se sastojcima njegujete, teško se vratiti korištenju kupovnih ­proizvoda.

Više informacija o radionicama potražite na www.ayurvedomdozdravlja.com

Vesna Ercegović

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci