Najveća greška koju radimo pokušavajući se riješiti akni

Koje su najčešće pogreške koje radimo pokušavajući ublažiti akne i postoji li univerzalan lijek za čisti ten? Odgovore donose nova dermatološka istraživanja...

Prekomjerno čišćenje kože i traženje brzopoteznih rješenja bez savjetovanja sa stručnjacima među najčešćim su pogreškama koje ljudi čine pokušavajući ublažiti akne, pokazalo je istraživanje internetske zdravstvene platforme eMediHealth, u kojemu je sudjelovalo 64 dermatologa iz SAD-a, Velike Britanije, Australije i Kanade.

Oni ističu da unatoč raznim lijekovima i tretmanima, poput kemijskog pilinga i svjetlosne terapije, te pripravcima na bazi ljekovitog bilja (najučinkovitijim se pokazao hamamelis) ne postoji univerzalan način liječenja jer su akne kod svakoga drukčije, što ovisno o dobi, načinu života i zdravstvenom stanju.

Prema iskustvima u dermatološkoj praksi, aknama je najsklonija masna koža zbog pojačanog rada lojnih žlijezda, a najčešći su uzročnici akni: hormonski poremećaji, stres, industrijski prerađena hrana puna šećera i konzervansa, ali i konzumacija mliječnih proizvoda te neprikladna njega.

 

Ivana Vodogažec

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci