Najbolji prirodni preparati za njegu usana

Prirodni sastojci za njegu usana trebaju biti nježni i hidratizirajući jer je koža usana vrlo tanka, a kako gotovo nema žlijezda lojnica, brzo se suši. Usne su osjetljive i na sunčevo zračenje pa je potrebno koristiti balzame za usne sa zaštitnim faktorom...

Masaža i nježni pilinzi

Nakon četrdesete godine života razina kolagena u koži opada i smanjuje se njena elastičnost. Pripravci i prirodni dodaci koji brzo vraćaju vlagu i masnoću te masaža i nježni pilinzi koji uklanjaju mrtve stanice i poboljšavaju cirkulaciju mogu znatno usporiti starenje kože, pojavu bora oko usana i gubitak njihova volumena.

Nanosite pilinge nekoliko puta tjedno i s njima kombinirajte njegu i eksfolijaciju. Naime, bilo kojoj vrsti granula, poput sitne soli ili mljevene riže, dodajte masnoću te tom mješavinom lagano masirajte usne u svim smjerovima. Ne samo što ćete nahraniti usne nego će masaža pridonijeti njihovoj prokrvljenosti pa će izgledati punije.

Prirodne hladno prešane maslace – kakao, karite i kokosov maslac – koža brzo upija, a oni je dubinski njeguju. Zahvaljujući palmitinskoj i stearinskoj kiselini, kakao maslac omekšava kožu, kokosov maslac svojom laurinskom kiselinom štiti kožu od isušivanja, a esteri cimetne kiseline iz karite maslaca štite kožu od UV zračenja. Nanose se direktno na usne, ali se mogu kombinirati u balzamima i tretmanima za njegu usana.     

Biljno hladno prešano ulje ricinusa, zahvaljujući ricinoleičnoj kiselini, koži daje vlagu, a maslinovo ulje i ulje pšeničnih klica štite kožu od isušivanja i boranja zahvaljujući vitaminu E. Ulje čileanske maline spada u posebnu skupinu jer je vrlo bogato gama-tokoferolima koji sprečavaju oštećenje kože od UV zračenja pa je ovim uljem dobro mazati usne prilikom duljeg izlaganja suncu. Sva navedena ulja dobro je nanositi direktno na usne nekoliko puta dnevno. Ulja se također mogu dodavati balzamima za usne koje možete i sami napraviti.

Eterično ulje čajevca, zahvaljujući tvarima terpinenima, ima snažna antivirusna, antibakterijska i antifungalna svojstva. Na usne se često „lijepe“ razni virusi koji se prenose kapljicama i dodirom, od kojih je najpoznatiji herpes. Dovoljno je nekoliko puta dnevno namazati „krasticu“ uljem čajevca i ona će nestati.

Lanolin je vosak životinjskog podrijetla, a dobiva se iz kože ovce. Emulgator je poput pčelinjeg voska i također stvara obrambeni sloj te sprečava isušivanje kože usnica.

Pčelinji proizvodi – vosak, med i propolis – odlična su kombinacija za izradu sjajila i balzama. Pčelinji vosak je najčešći sastojak krema i balzama za usne i svojevrstan je emulgator koji povezuje ulje i vodu. Stvara zaštitni film na koži pa ona teže gubi vlagu. Med sadrži aktivne biološke tvari (vitamine B skupine, minerale poput željeza i cinka te mikroelemente poput natrija i kalcija) pa ima snažno regenerativno djelovanje, a propolis na kožu djeluje protuupalno.

Gel Aloe vere čest je dodatak pripravcima za njegu usana jer, zahvaljujući salicilnoj kiselini, saponinima i sterolima sprečava nastanak upala.

Mary Novosel, aromaterapeutkinja

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci