Najbolja zaštita od sunca za djecu

Jednak oblik zaštite koji se primjenjuje za djecu, preporučuje i trudnicama te osobama osjetljive kože, sklone alergijama. Evo koja je to zaštita

Liječnici kažu da dijete mlađe od šest mjeseci ne bi smjelo izlaziti na sunce, ne samo zbog štetnih posljedica zračenja i opeklina, nego i zbog mogućnosti nastanka toplinskog udara. Potreban je i oprez kod veće djece zbog dehidracije i štetnog djelovanja Sunčevih zraka koje mogu prodrijeti do kože čak ako sjedite u hladovini. Od 11 do 16 sati nikako se ne preporučuje izlaganje suncu.

„Prema mojemu mišljenju, djeca starija od šest mjeseci do četiri godine mogu na sunce isključivo uz upotrebu proizvoda s mineralnim blokatorima. Poželjno je da proizvod ne sadrži dodatne mirise i konzervanse. Jači umjetni mirisi u svim preparatima za sunčanje za djecu se ne preporučuju jer su često fotonestabilni te se pod utjecajem sunca razgrađuju, što pak može dovesti do reakcija na koži.

Kemijski filtar na bazi kamfora ili tzv. oktokrilen ne preporučuje se kod male djece jer može izazvati neželjene reakcije. Iz istog je razloga poželjno da proizvodi ne sadrže konzervanse, pogotovo parabene”, napominje dermatovenerologinja dr. Ljiljana Škrinjar. Treba imati na umu da se jednak oblik zaštite koji se primjenjuje za djecu, preporučuje i trudnicama te osobama osjetljive kože, sklone alergijama.

Mary Novosel

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci