Mini program pomlađivanja za ljetni odmor

Roxy Dillon, engleska znanstvenica i zagovornica holističke njege kože u knjizi Prirodno mladi (izdanje Planetopija) opisuje kako usporiti starenje staničnih i hormonskih funkcija tijela. Evo njenih recepata za malo ljetno pomlađivanje

Prirodno pomlađivanje prema receptu Roxy Dillon

Želatina: Povećava kolagen u koži, čak i nakon izlaganja suncu. Uzimajte tri puta na dan po dvije žličice želatine u prahu pomiješane sa sokom ili jogurtom.

Ulje crvene palme: Karotenoidi štite kožu od oštećenja koja uzrokuju sunčeve zrake. Uzimajte dvije žličice ulja ujutro, u podne i uvečer za cjelodnevnu zaštitu od sunca. Ulje možete koristiti i za vanjsku primjenu.

Koncentrat rajčice: Za zaštitu kože dovoljno ga je dodati u barem jedan obrok svaki dan.

Kakao: Koristite barem četiri žličice čistog kakaa u prahu kao dodatak prehrani za zaštitu kože svaki dan dok ste izloženi suncu.

Skvalen: Nanesite tanki sloj ovog ulja na kožu tri puta na dan.

Amla, gotu kola i kokosovo ulje: Šest žlica praha amle umiješajte u 500 grama kokosova ulja i pustite mješavinu da vrlo lagano vri 15 minuta. Procijedite i prebacite u staklenku. Krema će se stvrdnuti, no vrlo lako se topi na tijelu. Alternativa kokosovu ulju je ulje rižinih mekinja koje, zahvaljujući ferulinskoj kiselini, također pruža zaštitu od sunca, a umjesto praha amle možete koristiti tinkture amle i gotu kole. U tom slučaju, nije potrebno filtrirati talog biljaka, već samo zagrijati mješavinu na laganoj vatri oko 15 minuta kako bi alkohol koji se nalazi u tinkturama ispario.

Ulje ploda divlje ruže i ulje kamilice: Ovaj tretman primijenite navečer, nakon sunčanja, da biste uklonili crvenilo i oštećenja od sunca. Dodajte 40 kapi eteričnog ulja kamilice u 50 ml ulja divlje ruže.

Estrogenski tonik: Nije dobro koristiti eterična ulja na koži dok ste izloženi suncu, ali nemojte propustiti moć estrogena dok ste na odmoru pa napravite tonik za unutarnju primjenu. Pomiješajte tinkture koromača i piskavice u omjeru 1:1 pa popijte dvije žličice dobivenog pripravka tri puta na dan. Ako planirate trudnoću, nemojte koristiti ovaj pripravak.

Magda Dežđek

Maksimalni dozvoljen broj znakova za preuzimanje je 600, uz obavezan link na sensa.hr

Ostali članci